szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Cáfolta a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a The New York Times azon értesülését, hogy letartóztatási parancsot adtak ki Omar el-Besir szudáni elnök ellen.

Az amerikai lap internetes oldala ENSZ-diplomatákra hivatkozva azt jelentette szerdán, hogy az ICC helyt adott Luis Moreno-Ocampo, a bíróság főügyésze által még tavaly nyáron előterjesztett beadványnak, miszerint a szudáni elnöknek a vádlottak padján lenne a helye a súlyos, tömeges áldozatokkal járó dárfúri konfliktus miatt.

A főügyész szerint El-Besir elnök népirtásban bűnös: egész országát mozgósította annak érdekében, hogy a dél-szudáni Dárfúr tartomány két és félmillió lakosát fizikailag megsemmisítse a menekülttáborokban.

Ha az ICC kiállítaná a letartóztatási parancsot, az a maga nemében egyedülálló lenne, hiszen hivatalban levő államfővel ilyen még nem történt. A Nemzetközi Büntetőbíróság szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a testület a közeli hetekben hoz döntést Luis Moreno-Ocampo beadványa ügyében.

Szudán ENSZ-nagykövete újságíróknak azt mondta: az ICC esetleges letartóztatási parancsa "annyit sem ér, amennyit a tinta, amivel megírják".

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki napirendjén mindazonáltal a szudáni helyzet megvitatása áll, az Afrikai Unió és az Arab Liga képviselőinek bevonásával. Diplomáciai körökben attól tartanak, hogy a szudáni elnök elleni letartóztatási parancs csak felbőszítené a szudáni vezetést, nehezebbé válna a konfliktus tárgyalásos rendezésének a megtalálása, a szudáni hadsereg pedig megtorló csapásokat mérne az eddig is sokat szenvedett lakosságra.

Az ENSZ becslései szerint eddig mintegy 300 ezren vesztették életüket Dárfúrban, ahol a zömmel fekete-afrikai lakosságot módszeresen támadják a kartúmi kormány által támogatott arab lovas "szabadcsapatok".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Megöltek egy amerikai diplomatát Kartúmban

A szudáni fővárosban ismeretlen fegyveresek kedden megtámadtak egy amerikai diplomatát; szudáni sofőrjével a helyszínen végeztek, ő pedig később halt bele a sérüléseibe - jelentette be az amerikai nagykövetség.

MTI Világ

„Ha lefogják, az egész hely nagy temetővé válhat”

A szudáni elnök ellen a dárfúri vérengzések miatt a Nemzetközi Büntetőbíróságon kezdeményezett eljárás felfüggesztését kérte hétfőn az Afrikai Unió (AU) az ENSZ Biztonsági Tanácsától – közölte a nigériai külügyminiszter.

MTI Világ

Magyar és külföldi segélymunkásokat kellett kimenekíteni Dárfúrból

A szudáni fővárosba való menekítéséről számolt be szerda este egy Dárfúrban dolgozó segélyszervezet magyar alkalmazottja. Mint mondta, külföldi kollégáival együtt két nappal ezelőtt utazott el az ENSZ egyik repülőgépén a csádi határ közelében lévő al-Dzsunajna városból Kartúmba.

MTI Világ

Politikai válság Szudánban

Politikai válságot okozott a szudáni kormányon belül a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC) való együttműködés kérdése, és az afrikai országban még nagyobb felfordulást okozhat, ha az ICC népirtás és háborús bűnök elkövetése címén valóban vádat emel és elfogató parancsot ad ki Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni államfő ellen - jelentette ki csütörtökön a szudáni külügyminiszter.

Marabu Féknyúz: Hozzánk már felkészült vírusok érkeznek

Marabu Féknyúz: Hozzánk már felkészült vírusok érkeznek

Felvonultak Velencében a nagy pestisjárványra emlékezve – miközben tombol a koronavírus

Felvonultak Velencében a nagy pestisjárványra emlékezve – miközben tombol a koronavírus

15 évesen elhunyt egy békési kézilabdázó

15 évesen elhunyt egy békési kézilabdázó