szerző:
MTI

Jang Csie-cse kínai külügyminiszter kedvezően értékelte az amerikai külpolitikában bekövetkezett változásokat és üdvözölte az orosz-amerikai kapcsolatok javulását Moszkvában.

A kínai diplomácia vezetője orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tartott megbeszélése után újságíróknak elmondta: az amerikai külpolitika Barack Obama hivatalba lépése óta a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyez a sokoldalú megközelítésekre és a sokoldalú együttműködésre, a más országokkal való kapcsolatok fejlesztésére. Kína reményei szerint e változások elősegítik a békét, a stabilitást és a világ fejlődését.

Kína is a hatoldalú tárgyalások folytatása mellett lép fel az észak-koreai nukleáris probléma megoldása érdekében. Moszkva már korábban hasonlóan foglalt állást.

Szergej Lavrov a sajtóértekezleten kijelentette: Moszkva nem vesz részt a tervezett NATO-Grúzia hadgyakorlaton, és másoknak sem tanácsolja a részvételt. Oroszország a jelen körülmények között károsnak tartja a gyakorlatot, mivel - mint fogalmazott - a grúz rezsim nem hagyott fel azzal a törekvéssel, hogy problémáit militarizálás és az erő alkalmazásával oldja meg. "Hadgyakorlat helyett rá kell bírni a grúziai vezetést, hogy teljesítse a Medvegyev-Sarkozy rendezési terv keretében vállalt kötelezettségeit, ezzel kellene aktívabban foglalkozni nyugati partnereinknek, hiszen Szaakasvili úr már megmutatta a világnak, hogyan él a NATO ösztönző gesztusaival" - mondta Lavrov.

A hétfői orosz-kínai megbeszélésen elsősorban a kétoldalú kapcsolatok kérdéseiről volt szó, s Lavrov elmondta: a nemzetközi politika aktuális témáit előző nap beszélte meg kínai kollégájával.

Kidolgozták a következő időszak magas szintű kétoldalú találkozóinak menetrendjét. Bejelentették: Hu Csin-tao kínai elnök júniusban részt vesz a Sanghaji Együttműködési Szervezet Jekatyerinburgban tartandó csúcsértekezletén, Vlagyimir Putyin orosz kormányfő pedig a közeljövőben Pekingbe látogat. 

A kínai külügyminiszter hangsúlyozta: a két ország kapcsolatai új minőséget értek el, s továbbra is határozottan támogatni szándékoznak egymást mindabban, ami kulcsérdekeiket érinti. A gazdasági együttműködés a kétoldalú kapcsolatokban rendkívül fontos helyet foglal el, s mindent el kell követni annak érdekében, hogy a forgalom idén is a tavalyi szinten maradjon. Korábban ugyanis elhangzott, hogy idén az első negyedben az előző év hasonló időszakához képest a forgalom 42 százalékkal csökkent, 7,3 milliárd dollárt tett ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Nagyot estek a külföldi befektetések Kínában

Meredeken zuhantak ez év első negyedében a külföldi tőkebefektetések Kínában. A kereskedelmi minisztérium adatai szerint a közvetlen működőtőke befektetések 20,6 százalékkal 20,78 milliárd dollárra estek.