szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az európai szocialisták nem támogatják José Manuel Barroso újrajelölését az Európai Bizottság élére - erősítette meg szerdán Martin Schulz, a szocialisták parlamenti frakciójának vezetője.

A német szociáldemokrata politikus a Financial Times Deutschland című lapnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: frakciójának semmiképp nem ajánlja a volt portugál miniszterelnök újbóli  jelölését. Utalt arra, hogy a frakciótagokkal minderről már előzetes konzultációkat folytatott.

Schulz - akinek pártja meglehetősen rosszul szerepelt a németországi választásokon - indokként azt hozta fel, hogy Barroso bizottsági elnökként olyan politikát folytatott, amelynek az európai szocialisták hadat üzentek a kampány során. A politikus ezzel kapcsolatban konkrét kifogást nem említett, de ismeretes: frakciója az elmúlt időszakban bírálta és erélytelennek tartotta a bizottság elnökének gazdasági válságkezelő politikáját.

A szocialista frakció vezetője éles bírálattal illette Barrosót amiatt is, hogy még az új összetételű parlament megalakulása előtt nyilvánosságra hozta indulási szándékát.

Berlini megfigyelők kevés esélyt látnak arra, hogy Schulz, illetve az általa vezetett frakció - akár a liberálisokkal és a Zöldekkel összefogva - meg tudná akadályozni a parlament legnagyobb csoportja, a konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt által támogatott Barroso újraválasztását. A bizottság jelenlegi elnökét a leghatározottabb támogatásáról biztosította Angela Merkel kancellár és az Európai Parlament még hivatalban lévő elnöke, Hans-Gert Pöttering is.

Egyes vélekedések szerint Schulz Barroso elleni határozott kiállása mögött taktikai célok állnak. Eszerint a német politikus ily módon kívánja maga mögé felsorakoztatni saját frakcióját, miután tekintélye erősen megingott a szociáldemokraták csúfos választási szereplése nyomán. Más források pedig azt hangoztatták: a szocialista frakció a Barroso személyével kapcsolatos alkudozással szeretne jobb pozícióba kerülni a következő Európai Bizottság összetételét célzó tárgyalások előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!