szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Manuel Zelaya száműzött elnök kedden közölte, hogy amennyiben az átmeneti kormány a hét végén esedékes közvetítő tárgyalásokon nem egyezik bele abba, hogy visszahelyezi őt államfői tisztségébe, akkor elkönyveli, hogy a tárgyalások kudarcba fulladtak.

"Ultimátumot intézünk a puccsista rezsimhez: a Costa Rica-i San Joséban e héten tartandó tárgyalásokon végre kell hajtania az Amerikai Államok Szövetségének és az ENSZ-nek a határozatát (Zelaya visszahelyezéséről). Amennyiben ez nem történik meg, kudarcba fulladtnak fogom tekinteni a tárgyalásokat" - szögezte le Zelaya.

Roberto Micheletti ügyvezető hondurasi elnök a minap közölte, hogy Manuel Zelaya közkegyelmet kaphat, amennyiben előbb hazatér, és bíróság elé áll, de semmilyen körülmények között nem kaphatja vissza a hatalmat.

Manuel Zelaya hondurasi elnököt június végén távolította el a hadsereg a hatalomból és az országból, helyét Robert Micheletti vette át ideiglenesen. Zelayát tizennyolc bűncselekménnyel és vétséggel vádolják, köztük hivatali hatalommal való visszaéléssel és hazaárulással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

"A világnak tudnia kell, hogy a CNN félreinformálta"

A hondurasi elnök hajnalban, pizsamában történt letartóztatását és külföldre zsuppolását egyhangú felháborodás követte külföldön. Az amúgy nem mindenben egyetértő latin-amerikai államfők közül tucatnyian másnap rendkívüli tanácskozást tartottak Nicaraguában, elítélve Manuel Zelaya megbuktatását és követelve a törvényes elnöknek jogköreibe való azonnali visszahelyezését.