szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vegyes fogadtatásra talált Belgrádban az Európai Bizottságnak az a szerdai döntése, hogy Szerbia - Macedóniával és Montenegróval együtt - a jövő év január 1-jétől vízummentességet kapjon az EU-ban, melyet azonban még az uniós külügyminisztereknek is jóvá kell hagyniuk.

A döntés - amelyet még jóvá kell hagyniuk az EU-tagállamok külügyminisztereinek - azt jelentené, hogy megszűnnének a hosszú, vízumért álló sorok Magyarország szabadkai és belgrádi konzulátusa előtt.

Mirko Cvetkovic szerb kormányfő szerint a szerdai javaslat nagyon sokat jelent Szerbia minden állampolgára számára, ám az országnak még nagyon sokat kell tennie az EU-hoz való közeledés érdekében.

Nada Kolundzija, a kormánykoalíciót vezető, Európai Szerbiáért nevű pártszövetség parlamenti frakcióvezetője is jó hírről beszélt, s - a Koszovóban élő, a vízumliberalizáció hatálya alá nem eső szerb állampolgárokra utalva - azt mondta, hogy a könnyítés Belgrád általi elfogadása nem jelenti Koszovó függetlenségének elismerését.

Megfigyelők szerint a vízumkötelezettség feloldása "süketek párbeszéde" formájában zajlik az EU és Szerbia között.

Szerbia alkotmánya kimondja, hogy Koszovó - amelynek függetlenségét az EU-tagállamok többsége elismerte - Szerbia elidegeníthetetlen része, s ezt minden vezető belgrádi politikus fennen hangoztatja. Az EU azonban a vízumfeloldás feltételévé tette, hogy Belgrád csak hosszú eljárás, alapos vizsgálat alapján adjon útlevelet az általa szerb állampolgároknak tekintett koszovói szerbeknek és albánoknak. Az Unió országai ugyanis félnek a függetlenségében támogatott volt szerb tartományból kiinduló emberkereskedelemtől, kábítószer- és fegyvercsempészettől.

Milos Aligrudic, a kormánypártból egy éve ellenzékivé vált Szerb Demokrata Párt parlamenti frakcióvezetője szerint a vízumkötelezettség eltörlése nem nevezhető a belgrádi kormány sikerének, mert az új rendszer nem vonatkozik Szerbia minden állampolgárára - vagyis a Koszovóban élőkre is.

Dragan Todorovic, az ugyancsak ellenzéki Szerb Radikális Párt frakcióvezetője szerint Szerbia a jelenlegi formájában nem élhet a vízumeltörlés lehetőségével, mert azt csak a sértetlen határai között létező, egész (tehát Koszovót is magába foglaló) állam fogadhatja el.

Az európai uniós vízummentesség miatt "bosnyák gettó" jön létre Bosznia és Hercegovinában, és a lakosság többségét adó muzulmán bosnyákok "másodosztályú állampolgárok" lesznek a saját országukban, mondta szerdán a bosznia-hercegovinai külügyminiszter.

Sven Alkalaj elmondta: a boszniai horvátok kettős (horvát és boszniai) állampolgárságuk révén már eddig is többnyire vízum nélkül utazhattak az EU országaiba. 2010-től az Európai Bizottság javaslatának értelmében a boszniai szerbek többsége is vízum nélkül léphet az Európai Unió területére, ugyancsak a kettős állampolgárság (szerb és boszniai) miatt.

Ennek következtében a lakosság többségét adó bosnyákok hátrányos helyzetbe kerülnek. A rájuk nem vonatkozó vízummentesség "új törésvonalat" hoz létre a balkáni régióban, "gettóba" zárja és a "másodosztályú állampolgár" szerepébe kényszeríti a bosnyákokat, holott ők adják az ország lakosságának többségét, mondta a miniszter.

Sven Alkalaj elmondta: azon akar munkálkodni, hogy az Európai Bizottság Bosznia és Hercegovinára vonatkozóan is vízummentességet javasoljon a tagállamoknak. Ez "igen határozottan jelezné", hogy az EU Bosznia polgáraira is számít, ami az eddiginél nagyobb ösztönző erőt adhatna a vízummentesség tényleges megadásához szükséges feltételek teljesítéséhez - mondta a boszniai külügyminiszter szerdán az egyiptomi Sarm-es-Sejkben, ahol az el nem kötelezett mozgalom 15. csúcsértekezletén vesz részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Szerbia megköszönte a magyarok segítségét

A segítség, amelyet Magyarország és Németország ad a gázhiányban szenvedő Szerbiának, Európa szolidaritását tanúsítja - nyilatkozott pénteken Borisz Tadics államfő, hozzátéve, hogy reményei szerint már a délutáni órákban enyhülni fog a sok százezer embert sújtó helyzet.

MTI Gazdaság

Szerbia 2 milliárd dolláros IMF-hitelt kér

A szerb kormány további 2 milliárd dollár hitelt fog kérni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) a globális gazdasági válság negatív hatásainak ellensúlyozására. Mirko Cvetkovic miniszterelnök keddi bejelentése szerint az új hitelmegállapodás a korábban kötött hitelszerződés helyébe lépne, és kölcsön azonnal lehívható lenne.

MTI Gazdaság

Szerbia megállapodott az IMF-fel

Szerbia megállapodott az IMF-fel egy két évre szóló 3 milliárd eurós hitelről – közölte szerda délután Mladjan Dinkic szerb miniszterelnök-helyettes. Az általa kiadott közlemény szerint 2,2 milliárd eurót kap Szerbia ebben az évben.

MTI Itthon

Németh: fontos magyar szerep Szerbia EU-csatlakozásában

Magyarországnak fontos szerepe lehet Szerbia európai uniós csatlakozásában jövőre, amikor - a spanyol soros elnökség kezdetével - Spanyolországgal és Belgiummal együtt tagja lesz az EU "trojkájának" - jelentette ki szerdán Újvidéken Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és nemzeti kisebbségi bizottságának elnöke.

MTI Itthon

Év végéig vízummentességet kaphat Szerbia

Év végéig vízummentességet kaphatnak a feltételeket teljesítő nyugat-balkáni országok, így Szerbia is - mondta Szentiványi Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára.

MTI Világ

Szerbia EU-tagságot akar

Koszovó végleges státusáról még dönteni kell, de csak azután, hogy Szerbia elnyerte az EU-tagságot - jelentette ki a Beta szerb hírügynökségnek szombaton a Koszovóval foglalkozó belgrádi minisztérium államtitkára.

MTI Gazdaság

A szerbiai bankok is nagyot kaszáltak

Gondjaik ellenére sikeres évet zártak tavaly a szerbiai bankok, mert 32,3 milliárd dinárral (44,5 százalékkal) növelték az előző évihez mért nyereségüket - derült ki a Szerb Nemzeti Bank szerdai közleményéből.