szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerbia és Koszovó közötti közvetítésbe kezdett az EULEX, az EU koszovói rendőri és igazságügyi missziója - írta vasárnap a Koha Ditore című pristinai újság.

Ha igaz a mértékadó, megbízható értesüléseiről ismert lap meg nem nevezett forrásból származó információja, akkor áttörésről van szó, mert eddig a szerb és a koszovói kormány között semmilyen hivatalos érintkezés sem volt. A belgrádi hivatalos álláspont szerint Koszovó továbbra is Szerbia része, önálló országként nem lehet tárgyalni vele.

Az albán nyelvű lap EULEX-es informátorai azt mondták, hogy az Európai Unió által felállított szervezet "nagyon szeretne Belgrád és Pristina számára is elfogadható megoldásokat találni olyan technikai jellegű problémákra, mint a határforgalom kezelése, az eltűnt személyek sorsának felderítése, valamint a Koszovó és Szerbia közti rendőri együttműködés".

Az EULEX szakértői rendszeresen járnak Belgrádba, hogy szerb hivatalos személyekkel tárgyaljanak. A párbeszédet olyan témákkal kezdték, amelyeknek nincs erős politikai töltetük. Ilyen az elmúlt tíz évben eltűnt személyek kérdése - írta a Koha Ditore.

A lap szerint Javier Solanának, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének egy héttel ezelőtti belgrádi látogatása elindította a párbeszédet arról is, hogy szerbek és koszovóiak közösen vámoljanak a szerb részről "adminisztratívnak" nevezett, koszovói oldalról pedig "államinak" tekintett határon.

Ha ez megvalósul, megfigyelők szerint óriási felháborodást fog kiváltani a koszovói szerbek körében, akik hetek óta tiltakoznak az ellen, hogy az EULEX ellenőrizni próbálja a Szerbia és Koszovó közti áruforgalmat. Vámolást nem végez, csupán szállítóleveleket, és az áruszállítók úti okmányait ellenőrzi a csempészet visszaszorításának szándékával, de ez is elég ahhoz, hogy a két legfőbb észak-koszovói határátkelőnél tiltakozók megakadályozzák az EULEX-alkalmazottak munkavégzését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Montenegró elismerheti Koszovó függetlenségét

A montenegrói kormány kész újból a parlament elé vinni a koszovói függetlenség elismerésének kérdését, ha a hágai Nemzetközi Bíróság úgy dönt, hogy a volt szerb tartomány önállóságának egyoldalú kikiáltása megsértette a nemzetközi jogot - jelentette ki Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnök a Blic pénteki számában.

MTI Világ

Tömegsírt tártak fel Kelet-Koszovóban

Legalább tizenegy ember földi maradványaira bukkantak egy tömegsírban a kelet-koszovói Gjilan (Gnjilane) közelében - jelentette be kedden az EU koszovói rendőri és igazságszolgáltatási missziójának, az EULEX-nek a sajtószolgálata.