szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A polgárháborús veszély miatt az Európai Bizottság hétfőn felfüggesztette a Hondurasnak szánt 65,5 millió euró támogatás folyósítását.

A brüsszeli bizottság azt követően határozott a közép-amerikai állam központi költségvetésének biztosított támogatás leállításáról, hogy kudarcba fulladtak a tárgyalások az ideiglenes kormány és Manuel Zelaya elűzött elnök képviselői között.

„A körülmények mérlegelése után azt az igen nehéz döntést hoztam, hogy valamennyi költségvetési támogatás kifizetését szüneteltetjük” – közölte Benita Ferrero-Waldner külkapcsolatokért felelős biztos. „Ezúton felszólítom a feleket, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekedettől és nyilatkozattól, amely tovább fokozhatja a feszültséget, és így még inkább nehezíti a helyzet rendezését” – áll az uniós biztos közleményében.

Az Európai Unió 2007-2013 közötti költségvetése összesen 223 millió euró fejlesztési támogatást irányoz elő a koldusszegény Honduras számára. 2010-ig 127,5 millió euró kifizetése esedékes, ezen belül 65,5 millió a súlyosan eladósodott államháztartás kiegyensúlyozását szolgálja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!