szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erőszakot gerjesztenek a nyugati bányavállalatok a Kongói Demokratikus Köztársaságban azzal, hogy nem sikerül ellenőrizniük az általuk felvásárolt nyersanyagok eredetét – áll a Global Witness emberjogvédő szervezet jelentésében.

Mivel a mai elektromos készülékek gyártásához szükséges nyersanyagok – elsősorban különleges fémek és ásványok – nagy része az afrikai kontinensen található, a nyugati világ vállalatai gigászi mennyiségben vesznek olyan kereskedőkön keresztül nyersanyagokat, melyek lázadó csoportokat és kormányok erőszakszervezeteit pénzelik – áll a Global Witness friss jelentésében.

Az emberjogvédő szervezet ezért arra szólítja a brit székhelyű Amalgamated Metal Corporationt (AMC), hogy fagyassza be kifizetéseit a kérdéses kongói partnerei felé. Az AMC, melynek Thaisarco nevű leányvállalata ónt vásárol fel Kongóban, tagadja a vádakat.

A Global Witness azért foglalkozik a közép-afrikai országgal, mert annak keleti tartományaiban különböző lázadó csoportok és a kormány seregei ellenőrzik az helyben bányászott ásványok kereskedelmének jelentős részét, s így az arany, a kassziterit (ónkő) és a koltánt kitermeléséből finanszírozzák seregeiket.

© AP


Az így pénzelt csapatok rémtettei miatt több mint 100 ezer ember volt kénytelen elhagyni lakóhelyét az utóbbi hónapokban, miközben a lázadók tömegmészárlásokkal és tömeges nemi erőszakkal tartják rettegésben az Észak- és Dél-Kivu tartományban maradottakat.

A Thaisarcot és más vállalatokat a jelentés azért hibáztatja, mert nem akarják vagy nem képesek ellenőrizni a megvásárolt nyersanyagok eredetét, melyekből aztán a fogyasztói társadalmak elektronikus eszközei készülnek.

„Arra szólítjuk a brit kormányt, hogy kérje az ENSZ-nél az AMC brit leányvállalatainak és vezetőinek felvételét azon listára, melyek ellen szankciókat kell foganatosítani” – áll a jelentésben.

© AP


Az emberjogvédők egy ENSZ határozatot idéznek, mely szerint bárki, aki illegális kongói seregek pénzelését segíti természeti kincsek illegális kereskedelemével, utazási tilalom alá esik és be kell fagyasztani pénzmozgásait. A minden vádat tagadó AMC esetében azért lesz nehéz a bizonyítás, mert az anyacég és leányvállalatai legálisan végzik tevékenységüket, miközben a beszállítóik a kongói lakosság sanyargatását finanszírozzák – írja a BBC.

A Global Witness jelentése itt érhető el teljes terjedelemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Tárgyal a kongói kormány és a harcoló ellenzék

Tárgyalásokat kezdtek hétfőn Nairobiban a Kongói Demokratikus Köztársaság kormányának és az afrikai országban harcoló ellenzéki erőknek a képviselői. A Kongói Demokratikus Köztáraságban zajló véres események gyökerei a Ruandában a kilencvenes években zajlott népirtásig nyúlnak vissza.

MTI Világ

Egyre több nemi erőszakot követnek el a katonák Kongóban

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet csütörtökön közzétett jelentésében azzal vádolta a Kongói Demokratikus Köztársaság katonai vezetőit, hogy szemet hunynak a "járványszerűen terjedő", katonák által elkövetett nemi erőszakcselekmények fölött.

MTI Világ

Ágyúzás Kongóban

Nehézfegyverekkel lőtték egymás állásait tuszi lázadók és a hadsereg pénteken a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén - közölték ENSZ-illetékesek.

MTI Világ

Mészárlás egy kongói templomban

Negyvenöt civil életét oltották ki ismeretlen tettesek egy kelet-kongói templomban karácsony másnapján, feltehetően ugandai lázadók voltak a támadók - közölte hétfőn az ugandai hadsereg.

MTI Világ

Békefenntartókat küldenének Kongóba

Szükség esetén a dél-afrikai országok készek békefenntartókat küldeni a Kongói Demokratikus Köztársaság Észak-Kivu tartományába, ahol lázadók harcolnak a kormánypárti erőkkel.

MTI Világ

A kongói lázadók megkezdték a visszavonulást

A Laurent Nkunda vezette lázadók előző napi ígéretükhöz híven megkezdték a kivonulást a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részében az egyik frontról - közölte szerdán a kongói ENSZ-misszó katonai szóvivője.