szerző:
MTI

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) csütörtökön közzétett legfrissebb beszámolója szerint a globális klímaváltozás mértéke és üteme túllépett a világszervezet Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 2007-es jelentésében vázolt legborúlátóbb forgatókönyveken is.

Olyan események, amelyek lezajlását a tudományos előrejelzések a távolabbi jövőre tették, már most bekövetkeznek vagy a közeljövőben várhatóan megtörténnek - emelik ki az utóbbi három évben publikált mintegy 400 tudományos cikk tartalmát összefoglaló tanulmányban.

Az egyik ilyen esemény a gleccserek, jégsapkák vártnál gyorsabb olvadása. A grönlandi jégtakaró olvadásának 2007-ben mért üteme például 60 százalékkal meghaladja az 1998-as szintet, míg a trópusi és mérsékeltövi hegyi gleccserek olvadása a Föld lakosságának nem kevesebb mint 20-25 százalékát érinti az ivóvíz, az öntözés és a vízerőművek révén.

A fejlemények nyomán néhány tudós már arról beszél, hogy a tengerek szintje várhatóan két méterrel fog emelkedni 2100-ig. A becslések 0,8 méter és 2 méter között szóródnak, szemben a 2007-es IPCC-jelentésben foglalt 18-59 centiméterrel, igaz, az utóbbiban nem vették figyelembe a jégsapkák olvadási ütemének növekedését az egyetértés hiánya miatt.

Magának a felmelegedésnek a mértékét - az üvegházgázok folyamatosan növekvő koncentrációja miatt - egyes tudósok már 1,4 és 4,3 Celsius fok közé teszik az iparosodás előtti szinthez képest. Ez a mérték meghaladja azt az 1-3 fokos melegedési ütemet, amelyet a jelenlegi tudományos konszenzus határértéknek vagy billenési pontnak (tipping point) tekint számos természeti rendszer esetében. Egy-három fokos melegedés mellett várhatóan teljesen eltűnik a Jeges-tenger nyári jégborítása, maradéktalanul elolvadnak a Himalája gleccserei és a grönlandi jégtakaró.

A legfrissebb tudományos eredmények azonban mindezek ellenére még mindig azt sugallják, hogy a klímaváltozás legkatasztrofálisabb következményei elkerülhetők, ha "azonnali, összehangolt és döntő" lépések születnek az üvegházgázok kibocsátásának korlátozására és a legsérülékenyebb országok alkalmazkodásának támogatására.

A Climate Change Science Compendium 2009 (Klímaváltozási Tudományos Összefoglaló 2009) című tanulmányt kevesebb mint 80 nappal a meghatározó jelentőségű koppenhágai ENSZ-klímacsúcs előtt hozták nyilvánosságra. A tanulmányhoz írt előszavában Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára úgy fogalmaz: "Ez a jelentés ébresztőt fúj. A habozás ideje lejárt".

A párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) e hét elején közölte, hogy a gazdasági válság miatt idén az üvegházhatású gázok kibocsátásának utóbbi negyven évben legnagyobb mértékű, 2,6 százalékos zsugorodása várható. Mindez Fatih Birol, az IEA vezető közgazdásza szerint "páratlan lehetőség" a döntéshozók számára, hogy a koppenhágai klímakonferencián a világ energetikai rendszerét a fenntarthatóság útjára tereljék. "Ha viszont elszalasztják ezt az esélyt, később már jóval drágábban és ezért nehezebben lehetne majd biztosítani a környezeti fenntarthatóságot az energiatermelés és - felhasználás rendszerében" - tette hozzá a szakértő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A klímaváltozással javulhat a magyar vörösborok minősége

A korábbinál kedvezőbb feltételeket teremthet a klímaváltozás a minőségi vörösborok készítéséhez Magyarországon Teszlák Péter, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint, aki erről a napokban rendezett szőlőtermesztési szakmai napon beszélt a baranyai megyeszékhelyen.

MTI Világ

A klímacsúcs részvevői beszennyezték New Yorkot

A nemzetközi klímaváltozási csúcstalálkozó részvevői beszennyezték New Yorkot, amely az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakának kezdetén idén is átalakult egy hétre a diplomatákat szállító és a levegő minőségét rontó gépkocsioszlopok városává - írta blogjában a CBS News tudósítója.

hvg.hu Tech

Tönkreteszi a sört a klímaváltozás

Egy cseh klímakutató szerint a melegedő éghajlat megváltoztatja a komló minőségét, ezáltal befolyásolja az abból készülő alkoholos ital ízvilágát.

MTI Gazdaság

Ifo: tovább javul a világgazdasági klíma

A müncheni Ifo gazdaságkutató felmérése szerint a harmadik negyedben tovább javul a világgazdasági klíma, főként a hathavi várakozások tűnnek ígéretesnek. Az Ifo három havonta megjelenő világgazdasági hangulatmutatója másodszor javult 2007 ősz óta.

MTI Világ

Bajnai: Magyarország elkötelezett a klímavédelemben

Fontos bejelentések történtek a keddi New York-i nemzetközi klímaváltozási csúcstalálkozón több olyan ország részéről, amely a világ legnagyobb szennyezéskibocsátói közé tartozik - mondta el a tanácskozáson részt vevő Bajnai Gordon miniszterelnök a magyar sajtó képviselőinek.

Itt az első elektromos Aston Martin, ami 610 lóerős lett

Itt az első elektromos Aston Martin, ami 610 lóerős lett

Reagált a rendőrség az M7-esen döngető "horrorfurgon" hírére

Reagált a rendőrség az M7-esen döngető "horrorfurgon" hírére

Átvette megbízólevelét Isztambul új főpolgármestere, de még mindig megfúrnák a győzelmét

Átvette megbízólevelét Isztambul új főpolgármestere, de még mindig megfúrnák a győzelmét

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

Azurák Csaba távozik a TV2-től

Azurák Csaba távozik a TV2-től

Ez is pörgeti a magyar gazdaságot: meglódult az IKT-szektor, de vannak egyenlőtlenségek

Ez is pörgeti a magyar gazdaságot: meglódult az IKT-szektor, de vannak egyenlőtlenségek