szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben úgy döntöttek, hogy továbbítják Albánia EU-csatlakozási kérelmét az EU legfőbb végrehajtó testületéhez, az Európai Bizottsághoz.

Ezzel az unió részéről is megtörtént az első érdemi lépés az albán csatlakozási folyamatban. A menetrend szerint az Európai Bizottság megvizsgálja a kérelmet, és áttekinti Albánia helyzetét, külső és belső viszonyait, mérlegeli a taggá válási folyamat továbbvitele mellett vagy esetleg ellen szóló tényezőket. Ha arra a következtetésre jut, hogy kívánatos cél Albánia belépése az Európai Unióba, akkor visszautalja a kérdést a tagállami kormányokat képviselő Tanács elé, hogy ott hivatalosan is döntést hozzanak a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről.

E tárgyalások során részletesen, 35 témafejezetre lebontva áttekintik a közös uniós jogot és vívmányokat, és megvitatják, mit kell tennie Albániának ahhoz, hogy mindenben eleget tegyen a tagsági feltételeknek, hogy saját jogrendszerébe átültesse az európai jogrendszert és csatlakozzon a közös politikákhoz. E felkészülési folyamat rendszerint évekig tart, és annak lezárása után írható alá, majd bocsátható a tagállamok elé ratifikálásra a csatlakozási szerződés.

Albánia április végén, nem sokkal a parlamenti választások előtt nyújtotta be EU-csatlakozási kérelmét. Április elsején az ország teljes jogú taggá vált a NATO-ban. Stabilizációs és társulási egyezmény fűzi az EU-hoz 2006 óta. A 3,4 millió lakosú országban az egy főre jutó havi átlagjövedelem alig több kétszáz eurónál. Az unió legfőbb kifogása az országgal szemben az eddigi megnyilatkozások szerint a korrupció magas foka és a szervezett bűnözés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

Túlteljesítik oltási tervüket a britek

Túlteljesítik oltási tervüket a britek