szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aláírta szerdán Bukarestben a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt az egyezséget, amely a liberálisok részéről támogatást biztosít Mircea Geoana szociáldemokrata elnökjelöltnek romániai elnökválasztás második fordulójára.

A megállapodást Mircea Geoana szociáldemokrata és Crin Antonescu liberális pártvezér látta el kézjegyével a román parlament épületében. Geoana megköszönte a liberálisoknak a támogatást, és úgy értékelte, hogy fontos lépést tettek a romániai politikai stabilitás biztosítása érdekében. Leszögezte: szó sincs "tisztségeken való osztozkodást" jelentő politikai alkuról vagy a szavazatokkal való üzérkedésről. Korábban a Demokrata Liberális Párt (PD-L) által támogatott, és az elnökválasztási versenyben maradt Traian Basescu ezzel vádolta meg a liberálisokat, akiknek a támogatására a választás második körében ő is számított.

Geoana rámutatott: a politikai erőknek és a román társadalomnak arra kell összpontosítania erőfeszítéseit, hogy karácsonyig hivatalába iktassák az új kormányt, amelyet Klaus Johannis nagyszebeni polgármester vezet majd. Mindkét alakulat ugyanis az erdélyi németajkú városvezetőt javasolja miniszterelnöknek.

Antonescu is azt hangsúlyozta: a két alakulat úgy írta alá ezt az együttműködést, hogy azt megelőzően nem osztozkodott a tisztségeken. Antonescu bízik abban, hogy az elnökválasztás december 6-án sorra kerülő második fordulója után új elnöke lesz Romániának

Kedden a PNL a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) is egyezséget kötött. Ez a megállapodás ugyan nem nevezi nevén Geonát mint támogatandó elnökjelöltet, de a román és a romániai magyar sajtó, akárcsak Basaescu demokrata pártja úgy értelmezi azt, mintha az RMDSZ valóban letette volna a garast Geoana mellé. A kommentárok szerint mindez annak reményében történik, hogy a választás után a három párt - a PSD, a PNL és az RMDSZ - együtt alkothat majd kormánykoalíciót. Az RMDSZ is támogatja, hogy Klaus Johannis legyen Románia következő miniszterelnöke. Az országot jelenleg Emil Boc demokrata miniszterelnök ügyvivő kormánya irányítja, amelyet a három párt alkotta parlamenti többség október közepén buktatott meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem lesz több új Samsung Galaxy Note telefon

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem lesz több új Samsung Galaxy Note telefon

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók

Biztató hírek Párizsból: újra kinyit az Eiffel-torony

Biztató hírek Párizsból: újra kinyit az Eiffel-torony