szerző:
hvg.hu

Az "intolerancia kifejeződésének" nevezte Bernard Kouchner francia külügyminiszter a minaretépítések betiltásáról szóló svájci népszavazás eredményét, melyet egyebek mellett az Amnesty International, Egyiptom, Indonézia és több német politikus is elítél.

Copé a France Info hírrádióban a szekularizáció nevében a szabad vallásgyakorlásért emelt szót minden demokráciában, s arra figyelmeztetett, hogy a svájci szavazás eredménye az iszlám fundamentalizmus és a mások tiszteletben tartásával történő muzulmán vallásgyakorlás közti összemosást erősítheti.

Az RTL rádióban Bernard Kouchner külügyminiszter azt is mondta, hogy "kissé felháborította" a svájciak döntése, s azt reméli, hogy "elég gyorsan" megváltoztatják majd véleményüket.

Benoit Hamon, az ellenzéki Szocialista Párt szóvivője "nyugtalanítónak" nevezte a svájci döntést. A minaretépítés népszavazásra bocsátását pedig a francia kormánynak a nemzeti identitásról kezdeményezett vitájához hasonlította.

A francia szélsőjobboldal viszont üdvözölte a svájciak döntését. "Svájcban Franciaországhoz hasonlóan az elit a minaretépítés mellett foglal állást ... Ez az elit nem tagadhatja többet az európai népek vágyait és félelmeit, amelyek anélkül, hogy szembefordulnának a vallásszabadsággal, elvetik azokat a megkülönböztető jegyeket, amelyeket a muzulmán politikai-vallási csoportok akarnak bevezetni, gyakran a provokáció határán" - írta közleményében Marine Le Pen, a Nemzeti Front alelnöke.

A németeket is megosztotta a szavazás

A vasárnapi népszavazás
A svájciak több mint 57 százaléka támogatásáról biztosította a vasárnap tartott népszavazáson azt a kezdeményezést, hogy tiltsák meg az új minaretek építését az országban. A referendumot a jobboldali konzervatív Svájci Néppárt (SVP) és a vallási ihletésű Szövetségi Demokratikus Unió (EDU) politikusai kezdeményezték, hogy "megakadályozzák a svájci társadalom növekvő iszlamizálódását". Az államszövetséget alkotó 26 kanton közül mindössze négyben utasította el a többség a jobboldali konzervatív Svájci Néppárt (SVP) és a vallási ihletésű Szövetségi Demokratikus Unió (EDU) politikusai által kezdeményezett építési tilalmat.
Megosztotta a német politikusokat a minaretépítést betiltó svájci népszavazás kimenetele. Míg az egyik tábor szerint az igazolta a társadalom iszlamizálódásától való -  Németországban is jelentkező - félelmeket, politikusok másik csoportja  úgy vélekedett, hogy az ellentétes  a vallásszabadsággal.

A németországi muzulmánok  sajnálatosnak nevezték és elítélték a referendum eredményét. A németországi török közösség vezetője szerint egy olyan alapvető jogról, mint a  vallásszabadság nem lehetne népszavazást rendezni.

Wolfgang Bosbach, a Bundestag belbiztonsággal foglalkozó bizottságának elnöke hétfői nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a svájci aggodalmakat Németországban is komolyan kell venni. A CDU-hoz tartozó politikus szerint az iszlamizálódás témájával Németországban is foglalkozni kell, annak egyfajta tabuként történő kezelése csak a szélsőséges erőket segítené. Ezért Bosbach óvott attól, hogy a referendum kimenetelét elhamarkodottan bírálják. A konzervatív politikus hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a németországi muzulmánok integrálódását senki nem kérdőjelezheti meg.

Jóval elítélőbben nyilatkoztak a svájci népszavazásról az ellenzéki pártok politikusai. A Német Szociáldemokrata Párt belbiztonsági szakértője úgy vélte, hogy a vallásszabadság keretében a különböző egyházak képviselői számára biztosítani kell az imaházak építésének lehetőségét. A svájcihoz hasonló döntés Németországban összeegyeztethetetlen az alkotmánnyal - jelentette ki Sebastian Edathy. Egyben reményét fejezte ki, hogy a svájci referendum kimenetele nem befolyásolja negatív irányban az integráció menetét Németországban.

Muzulmán reakció

Az egyiptomi főmufti a világ muzulmánjai megsértésének nevezte hétfőn az új minaretek építésének betiltásáról szóló svájci népszavazási eredményt, a legjelentősebb indonéz muzulmán szervezet pedig az iszlámmal szembeni gyűlölet és intolerancia jelének. Ali Gomaa mindazonáltal arra kérte a muszlimokat, hogy ne érezzék provokációnak a svájci nép döntését. Szerinte a referendum eredménye nemcsak a vallásszabadság elleni támadás, hanem a muzulmánok érzéseinek megsértése mindenütt a világon. Az egyiptomi főmufti ezenkívül arra kérte a mintegy 400 ezer fős svájci muzulmán közösséget, hogy folytasson párbeszédet a hatóságokkal, és jogi eszközökkel támadja meg a népszavazási eredményt.

Maskuri Abdillah, a legnagyobb indonéziai muzulmán tömegszervezetnek, a Nahdlatul Ulamának a vezetője szintén arra kérte saját országa muzulmánjait, hogy megfontoltan reagáljanak, a svájci néppel ellentétben legyenek toleránsak, és mutassák meg, hogy a kultúrák szabadságának hívei. "A svájciak nem tűrik meg az iszlámot az országban" - jelentette ki. Nehéz lesz megakadályozni, hogy az indonéziai muzulmánok ne fejezzék ki tüntetésen elégedetlenségüket, de ha teszik, békésen tegyék azt - tette hozzá.

Világszerte lesújtó a sajtó véleménye a végeredményről

A francia Libération "szégyennek" nevezte azt a szavazást, amely "figyelmeztető jel egész Európának". A baloldali lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a "szélsőjobboldal által kezdeményezett muzulmánellenes intézkedést" azokban a kantonokban támogatták a leginkább, ahol a legkevesebb muzulmán él.

A La Croix szerint a tiltás támogatása "a félelemmel és a tudatlansággal" magyarázható. "Megbélyegezhetőek a svájciak, de egy hasonló népszavazás nem ugyanilyen eredménnyel járna a többi európai országban?"  - teszi fel a kérdést a katolikus újság.

Rendkívül kritikusan fogalmaztak a népszavazás eredménye kapcsán a németországi lapok. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a magukat demokratikusnak, nyitottnak és toleránsnak feltüntetni kívánó svájciak ezúttal szűklátókörűségről, továbbá a bezárkózásra irányuló szándékról tettek tanúbizonyságot. A referendumnak az újság szerint Svájc határain túlmenő üzenete van. A népszavazás kimenetele nyomán Németországban is el kellene gondolkodniuk azoknak, akik a referendumok populista jellegét igyekeznek figyelmen kívül hagyni - írta a többi között a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Sajátos eredményt hozott ugyanakkor egy a svájci referendum kapcsán Németországban végzett friss felmérés: Eszerint a megkérdezett németek 90 százaléka azt a véleményt fogalmazta meg, hogy a minaretépítést Németországban is be kellene  tiltani.

A freiburgi La Liberté című újság szerint a minaretépítések tilalmát támogató szavazókat az ország "iszlamizálásától" és a különböző kultúrák "túl gyors keveredésétől" való félelem motiválta.

A Le Journal du Jura a "félelem öngóljának" nevezte a referendumot és amiatt bírálta a minaretek elleni jobboldali kampányt, hogy összemosta a Svájcban élő muszlim közösséget a vallási fundamentalistákkal.

A Neue Zürcher Zeitung szerint a népszavazásnak korlátozott lesz a közvetlen következménye, mivel a már létező minaretek nincsenek veszélyben és újakat egyébként sem akartak tömegesen építeni. A lap mindazonáltal elismerte, hogy a muszlimok számára egyértelműen kellemetlenné vált a légkör.

Az Amensty International nemzetközi emberjogi szervezet vasárnapi reakciója szerint Svájc "a vallásszabadság ellen szavazott”.

Az Amnesty International szerint a tilalom sérti a Svájcban élő muszlimok vallásszabadságát, valamint azokat a Svájc által is aláírt nemzetközi emberi jogi egyezményeket, amelyek tiltják a vallási meggyőződés alapján történő megkülönböztetést. David Diaz-Jogeix, az AI európai és közép-ázsiai programigazgató-helyettese a szervezet Londonban kiadott állásfoglalásában "sokkolónak" nevezte, hogy Svájc - ahol régre visszanyúló hagyomány a vallási türelem és a menedéknyújtás az üldözötteknek - igent mondott egy "ilyen groteszk módon diszkriminatív" indítványra.

Az emberi jogi csoport vezető tisztviselője kiemelte, hogy az iszlám a kereszténység után a második legnagyobb vallás Svájcban: az iszlám hívők az ország lakosságának 4 százalékát alkotják. Az Amnesty International szerint a tilalmat várhatóan vagy a svájci szövetségi legfelsőbb bíróság, vagy az európai emberi jogi bíróság el fogja vetni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

D. Bányász Gergő: Én még élek, a szakmám már alig!

D. Bányász Gergő: Én még élek, a szakmám már alig!