szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedden még úgy látszott, csak a remélt uniós biztosi széket veszíti el, zavaros befektetési ügyei miatt lemondását bolgár külügyminiszterként is benyújtó Rumjana Zseleva biztosjelölt, szerdára azonban a szófiai kormányból is eltávolították.

Európai parlamenti meghallgatása óra rezgett a léc Rumjana Zseleva bolgár biztosjelölt alatt, akinek a második Barroso-kabinetben a segélyezési és fejlesztési széket szánták. Állítólagos zavaros üzleti ügyei és férje feltételezett maffiakapcsolatai miatt eleve rossz szemmel néztek a jelöltre az Európai Parlament képviselői. Ezt csak tetézte, hogy szakértők és a képviselők véleménye szerint is igencsak rosszul szerepelt meghallgatásán, és így a poszthoz szükséges rátermettségnek nem sikerült tanúbizonyságot adnia.

Ezután napról napra fogyott körülötte a levegő Brüsszelben, míg végül az Európai Parlament elnöke, Jerzy Buzek levélben kérte José Manuel Barroso bizottsági elnöktől a bolgár jelölt kérdésének tisztázását, mindenekelőtt Zseleva állítólagos vállalatrészesedései miatt. Az EP-elnök levelére Barroso múlt pénteken küldött válaszában újból hitet tett Zseleva mellett, akinek személye különösen fontosnak látszott, hiszen az Európai Néppárt decemberi kongresszusán alelnökévé választotta. Ennek a jobbközép pártcsaládnak egyébként Barroso is a tagja.

Az EP-n belül azonban a Zseleva kinevezését meghallgatása óta ellenző szocialista frakció mellé időközben felsorakozott a liberális és a zöld párt is, és vélhetően informálisan tudtára adták a néppártnak, hogy nem fogják megszavazni kinevezését. Ez azonban az egész EU-bizottság megszavazását fenyegette volna, hiszen a parlament egyetlen végszavazáson dönthet, hogy elfogadja-e Barroso elnök új kabinetjét. Az időközben a bizottság által tisztázott jelöltet hétfőn este az EP két szakbizottsága is elfogadhatónak minősítette, sőt a HVG diplomáciai forrásai is úgy értesültek, hogy valamelyest javultak Zseleva esélyei.

Ezt követően kedden délelőtt a bolgár külügyminiszter bejelentette, hogy “személyes okok" miatt visszalép a biztosi jelöléstől, és egyben lemond külügyminiszteri posztjáról is. A bolgár miniszterelnök, Bojko Boriszov sajtóértesülések szerint először nem fogadta el a lemondását. Szerdán azonban mégis más döntés született: kiderült, hogy az eddigi védelmi miniszter, Nikolaj Mladenov ülhet át a külügyminiszteri székbe, Zseleva helyére. A védelmi minisztert az eddigi miniszterhelyettes, Anju Angelov pótolja posztján.

Mladenov tavaly július óta töltötte be a miniszteri posztot, amikor a jobbközép GERB párt megnyerte a bolgár választásokat. Az új külügyminiszter korábban az EP képviselőjeként is működött, de a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) és a Világbank szófiai irodájában is dolgozott.

A Zseleva utódjául a bolgár kormány által javasolt új biztosjelölt, Krisztalina Georgieva meghallgatása kapcsán szerdán még nem tudott konkrétumokkal szolgálni a bizottság sajtószolgálata. Az eddig a Világbank egyik alelnökeként dolgozó bolgár jelölt felkészülésére a meghallgatások folyamatát jól ismerők szerint legalább két hét kell. Emiatt egyre valószínűbb, hogy tovább csúszik a január 26-ára tervezett EP végszavazás, s arra legkorábban először a februári plenáris ülésen kerülhet sor február 8-9-én.

Folk György/Brüsszel

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!