szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Legalább három amerikai olajtársaságot is internetes támadások értek az elmúlt időszakban, amelyek egyes feltételezések szerint a Google elleni hackertámadásokhoz hasonlóan szintén Kínából eredhettek – közölte cikkében a Christian Science Monitor.

Az olajcégek internetes támadói a szektor legféltettebb információira, a világszerte felfedezett olajtartalékok helyére, mennyiségére és értékére voltak kíváncsiak – írja a lap, amely szerint az eseményeket az energiaszektor szereplői és a szövetségi hatóságok eddig szigorú titokként kezelték.

Kínából csapoltak?
© AP
A három érintett cég, a Marathon Oil, az ExxonMobil és a ConocoPhilips, nem is érzékelte a még 2008-ban történt támadások jelentőségét egészen addig, amíg az FBI fel nem hívta erre a figyelmüket 2008-ban és 2009 elején.  A szövetségi nyomozók árulták el a cégek illetékeseinek azt is, hogy érzékeny üzleti információk szivárogtak ki tőlük külföldi számítógépekre – avatta be a lapot a történet részleteibe egy nevét felfedni nem kívánó forrás.

Az ellopott információk között olyan e-mailes jelszavak, üzenetek is voltak, amelyeket a kitermelési és olajtartalékokkal kapcsolatos adatokhoz is hozzáférő vállalati vezetőkhöz tartoztak.

Bár az nem bizonyított teljes mértékben, hogy Kínából eredtek volna a támadások, egy vizsgálati dokumentum szerint a három célba vett olajcég közül egytől biztosan eljutottak információk egy kínai számítógépre. Egy másik iratban a vizsgálatot végző biztonsági szakemberek egyike pedig csak „Kína vírusként” emlegette a hackertámadásokat.

Egyik olajtársaság sem erősítette meg a támadások tényét és a Christian Science Monitornak nem is kommentálták az erről szóló hírt. Ettől függetlenül a lap öt hónapig tartó nyomozása során az energiaszektor tagjaival és az internetes biztonsági szakértőkkel készült interjúkból, illetve az újság birtokába került vizsgálati dokumentumokból kiderült, hogy a támadások mégis megtörténtek. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soha nem látott Van Gogh-festményért lehet sok millió eurót fizetni

Soha nem látott Van Gogh-festményért lehet sok millió eurót fizetni

Okosvárost épít a Toyota a Fuji hegynél

Okosvárost épít a Toyota a Fuji hegynél

Dragomán: Tóth Krisztina szívügye az olvasó gyerekek nevelése

Dragomán: Tóth Krisztina szívügye az olvasó gyerekek nevelése