szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Viktor Janukovics ukrán ellenzéki pártvezető előnye tovább csökkent Julija Timosenko kormányfő eredményéhez képest az ukrán elnökválasztás vasárnapi második fordulójába után. Az előny valamivel több mint 2 százalékpont, a voksok feldolgozottsága 95 százalékos - közölte a központi választási bizottság hétfőn délelőtt a vasárnapi voksolás újabb részeredményét ismertetve.

Janukovics eddig a voksok 48,23 százalékát szerezte meg, Timosenko a 46,11 százalékát. Ők ketten indultak a második fordulóban, az exit poll-eredmények 3-5 százalékos szavazatarány-különbséget jeleztek előre a két jelölt között. A voksoláson a részvételi arány 69 százalékos volt, három százalékkal több, mint az első fordulóban.

Kárpátalján Timosenko szerezte meg a szavazatok többségét, valamivel több mint tíz százalékkal előzve meg riválisát, Viktor Janukovicsot, az ellenzéki Régiók Pártjának (PR) vezetőjét. A Kárpátalján leadott voksok 100 százalékának feldolgozása után közzétett adatok szerint Timosenko a szavazatok több mint 51 százalékát szerezte meg, míg Janukovicsra a választáson részt vettek valamivel több mint 41 százaléka voksolt. A miniszterelnök ugyan a számára legkedvezőbb előrejelzéseknél is jobban szerepelt a régióban, ám a rá leadott szavazatok aránya így is messze elmarad a többi nyugat-ukrajnai megyében mutatott teljesítményétől.

Timosenkónak azt követően sikerült fordítania kárpátaljai eredményén, hogy az elnökválasztás első fordulójában 3,5 százalékkal kevesebb szavazatot kapott, mint a magyar és román nemzetiségű választók nagy részének voksait megszerző Janukovics. Az ellenzék vezére, akit a vele választási szövetségre lépett Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) támogatott, a második fordulóban a magyar többségű beregszászi választókörzetben a szavazatok 51 százalékát szerezte meg, míg ellenfele 41 százalékot kapott. A hat kárpátaljai választási körzet közül Janukovics még a munkácsiban győzött.

Szakértők szerint Timosenkónak azért sikerült győznie a második fordulóban Kárpátalján, mert a megye lakosságának zöme európai orientáltságú, s ezúttal ő kapta meg azokat a szavazatokat, amelyeket az első fordulóban az európai beállítottságú fiatal elnökjelöltekre adtak le. Az elnökválasztás második fordulóját a helyszínen nyomon követő nemzetközi megfigyelők egyetértettek abban, hogy Kárpátalján a voksolás nyugodt légkörben, rendben zajlott le. A megyében egyébként ukrajnai viszonylatban a legalacsonyabb volt a részvétel az elnökválasztáson, a második fordulóban a választásra jogosultak mindössze 56 százaléka ment el szavazni, míg országosan 70 százalék körüli volt a részvételi arány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Az IMF elutasította Ukrajna hitelfolyósítási kérelmét

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemet mondott Ukrajnának arra a kérésére, hogy még az idén folyósítsa a készenléti hitelkeret esedékes részletét - jelentette be az ukrán ügyvezető pénzügyminiszter szerdán, miután a múlt héten Washingtonban tárgyalt.

MTI Világ

Ukrajna: Timosenko nem adja fel

Viktor Janukovics ellenzéki pártvezető győzelmet hirdetett az ukrajnai elnökválasztáson, míg ellenfele, Julija Timosenko kormányfő bejelentette: minden szavazatért harcolni fog.

hvg.hu Világ

Eörsi Mátyás az ukrajnai elnökválasztásokról

Ukrajnában nincs "narancsos" hangulat, sokkal inkább elkeseredettség, ebből a szempontból sokkal rosszabb a helyzet, mint Magyarországon a választások előtt -mondta a Kijevben tartózkodó Eörsi Mátyás (SZDSZ), az Európa Tanács parlamenti közgyűlése küldöttségének vezetője.

Nagyszabású Star Wars-játék készül, ezúttal a Ubisoftnál

Nagyszabású Star Wars-játék készül, ezúttal a Ubisoftnál

Bemutatta budai parlamenti képviselőjelöltjeit a Momentum

Bemutatta budai parlamenti képviselőjelöltjeit a Momentum

Megérkezett Kínába a koronavírus eredetét kutató tudóscsoport

Megérkezett Kínába a koronavírus eredetét kutató tudóscsoport