szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fertőzött osztrák sajtot készítő cég vasárnap elismerte, hogy hibát követett el a termelés és a minőségellenőrzés során. Az eddig hét halálos áldozatot követelő élelmiszerfertőzést valószínűleg ganéjbogarak okozták.

Az osztrák Prolactal sajtüzem vasárnapi bejelentése szerint a listeria baktériumfertőzést egy megváltoztatott baktériumkultúra okozhatta. Egy 2009 novemberében történt tévedés következtében az általánosan elfogadott védőkultúra helyett egy olyant használtak, amely nem nyújtott kellő védelmet a listeria ellen. A végzetesnek bizonyult hibát a belső figyelmeztető- és ellenőrzőrendszernek jeleznie kellett volna.

Magát a fertőzést a sajtüzembe egy nyitott ablakon keresztül bejutott ganéjbogarak okozhatták. Amikor tavaly ősszel felfedezték a bogarakat, azonnal fertőtlenítették és megtisztították a stájerországi Hartbergben lévő üzemet, az ablakot lezárták. A feltételezések szerint azonban a fertőtlenítés nem volt tökéletes és visszamaradhatott az agresszív listeria baktériumból, amely különben addig ismeretlen volt Ausztriában. 

A fertőzött termékek fogyasztása hét emberéletet követelt, öt osztrák és két német halt meg a múlt év végén. A terméket januárban kivonták a forgalomból, amint a vizsgálatok bebizonyították az egyértelmű összefüggést a sajttermék és a fertőzés között.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Magyarországra nem került a halálos sajtból

Nem szállítottak Magyarországra listeria fertőzött sajtot - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) szerdán az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó riasztórendszere (RASFF) jelentése alapján.

MTI Plázs

Halálos fertőzést okoztak osztrák sajtok

Négy osztrák és két német halt meg egy ausztriai sajtüzem listeria baktériummal fertőzött termékeinek fogyasztásától tavaly - közölte az osztrák egészségügyi minisztérium.