szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Különleges fény- és hangjelenséget észleltek vasárnap éjjel Szlovákiában Kassától egészen Poltárig - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.

Az újság szerint február utolsó éjszakáján, fél tizenkettő után néhány perccel előbb erős, egyesek szerint kettős villanás volt észlelhető körülbelül a Szepes-gömöri-karszt vonulata fölött, majd igen erős hangot hallottak a környéken élők. Rozsnyón állítólag erős szag is kísérte a jelenséget. A rendőrségnek semmilyen rendkívüli eseményről nem volt tudomása. Néhányan attól is tartottak, hogy valamelyik környékbeli nagyüzemben történt robbanás, de ez a feltételezés sem igazolódott be.

A meteorológiai intézet besztercebányai kirendeltségén sem tudtak semmilyen rendkívüli időjárási jelenségről, azt viszont elképzelhetőnek tartották, hogy egy erős, lokális vihar volt a körzetben. Nem igazolódott be az a feltételezés sem, hogy sugárhajtású repülőgép hangrobbanása okozta volna a jelenséget. A védelmi minisztérium szóvivője szerint a fény- és hangjelenség nem függ össze semmilyen katonai tevékenységgel.

A rejtélyes robbanást, amit több tízezer ember észlelt, a legnagyobb valószínűség szerint egy, a Föld légkörében felrobbant és a súrlódás miatt elégett, a szokásosnál nagyobb méretű meteorit vagy esetleg űrhulladék okozhatta. Ezt az eseményt hívják a csillagászok bolid jelenségnek. Az űrből érkező test a légkörrel érintkezve felhevül, majd darabjaira hullik, a jelenséget erős fény- és hanghatás kíséri.

Az égi jelenség eddigi értesüléseink szerint semmilyen anyagi kárt vagy személyi sérülést nem okozott, de annál nagyobb riadalmat keltett. Az Új Szó olvasói arról számoltak be, hogy Tornalján és környékén olyan erős volt a robbanás hangja, hogy az ablakok is beleremegtek. 

A jelenséget Észak-Magyarország egyes részein is észlelték. A magyar katasztrófavédelmi szakemberek szerint meteoritjelenséget láthattak a térségben élők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Különleges meteoritot vett áron alul egy párizsi múzeum

Kivételes, 1,3 kilogramm súlyú és 4,5 milliárd éve szinte változatlan állapotú meteoritra tett szert a párizsi természettudományi múzeum, hogy ezzel is bővítse ismereteinket a Naprendszer és a földi élet kialakulásáról.