szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Évekig tartó pereskedés után New York városa megállapodott a 2001-es terrortámadásokban lerombolt Világkereskedelmi Központnál (WTC) a mentési, majd a helyreállítási munkálatokban segédkező tízezer ember és építőipari vállalatok képviselőivel arról, hogy 657,5 millió dolláros kártérítést fizet a törmelékből felszálló por által okozott megbetegedésekért.

A több éves pereskedés után kidolgozott megállapodást helyi idő szerint csütörtök este jelentette be a WTC Captive Insurance biztosítótársaság, amelyet azért hoztak létre, hogy biztosítást nyújtson az amerikai metropolisznak és a vállalkozóknak a helyreállítással kapcsolatos perek esetére. A megállapodást még egy bírónak, valamint a munkások legalább 95 százalékának is jóvá kell hagynia.

A kártérítés nagy részét, ha nem az egészét a szövetségi katasztrófaügyi hatóság, a FEMA egymilliárd dolláros alapjából fizetik majd ki. Michael Bloomberg New York-i polgármester úgy vélekedett, hogy a megállapodás "tisztességesen és ésszerűen rendezi" az összetett ügyet. A kártérítésre igényt tartó munkásoknak bizonyítaniuk kell, hogy dolgoztak az öngyilkos merénylők által eltérített utasszállító repülőgépekkel romba döntött WTC-ikertorony romjainál, vagy más olyan létesítményben, amely a törmeléket kezelte, az egészségkárosodást pedig orvosi szakvéleménnyel, leletekkel kell igazolniuk.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Kivégezhetik a 9/11-es merénylet értelmi szerzőjét

Az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét, Halid Sejk Mohammedet bíróság elé állítják, és valószínűleg kivégzik - közölte vasárnap a CNN egyik műsorában Robert Gibbs fehér házi szóvivő.

MTI Világ

Mégsem polgári bíróság elé állítják 9/11 értelmi szerzőjét

Valószínűleg mégsem polgári, hanem katonai bíróság el állítják Halid Sejk Mohammedet, az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét - jelentette fehér házi forrásokra hivatkozva pénteken az NPR közszolgálati rádió.

hvg.hu Világ

Közzétették a 9/11-es üzeneteket

A New York elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadás idején a személyhívókra küldött 573 ezer civil üzenetet hozott nyilvánosságra a WikiLeaks.

hvg.hu/MTI Világ

9/11: rendőrségi légi fotók a World Trade Center összeomlásáról

Különleges légi felvételeket hoztak nyilvánosságra a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról, illetve a New York-i World Trade Center (WTC) ikertornyainak összeomlásáról. A fotókat rendőrségi helikopterekről készítették a támadás napján, amikor más légi jármű nem tartózkodhatott a város feletti légtérben.

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

Nemi erőszak vádaktól hangos az ausztrál parlament, vizsgálat indul

Nemi erőszak vádaktól hangos az ausztrál parlament, vizsgálat indul

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben