szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szerbek mindössze harmada, 33 százaléka támogatja parlamentjük bocsánatkérését a kelet-boszniai Srebrenicában 1995-ben elkövetett vérengzésért - írta a Press című újság hétfőn egy reprezentatív felmérés eredményeit ismertetve.

A megkérdezettek egyértelmű, 57 százalékos többsége ellenezte, hogy elfogják és a hágai Nemzetközi Törvényszéknek átadják a boszniai szerbek volt katonai parancsnokát, Ratko Mladicot.

A szerb parlament alig egy hónappal ezelőtt, március 31-én elítélte az 1995. júliusi mészárlást, amelyben szerb egységek mintegy 8 ezer muzulmán férfit és fiút gyilkoltak le. Az igen kis többséggel elfogadott nyilatkozatban a képviselők együttérzésükről biztosították az áldozatok családjait, és bocsánatot kértek. A dokumentumban ugyanakkor nem szerepel a "népirtás" szó. A nyilatkozat elfogadását a 250 fős parlamentben 127 képviselő támogatta egy napon át tartó vita után.

A volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék ügyészeinek meggyőződésük, hogy Szerbiában bujkál Mladic, akit felelősnek tartanak mind a srebrenicai mészárlásáért, mind Szarajevó éveken át tartó lövetéséért, amelyben ezrek haltak meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Másodfokú ítélet: nem büntethető az ENSZ a srebrenicai hibákért

Másodfokon is elutasította a holland bíróság a második világháború utáni legborzalmasabb európai mészárlásban, a boszniai Srebrenicában 1995-ben meggyilkoltak hozzátartozóinak azon keresetét, hogy állapítsák meg az ENSZ és a holland állam felelősségét az akkoriban nemzetközi védelem alatt álló városban történtekért.

MTI Világ

Bocsánatot kért Srebrenica miatt a szerb parlament

A szerb parlament szerda hajnalban nyilatkozatban ítélte el a srebrenicai mészárlást. A szűk többséggel elfogadott nyilatkozatban a képviselők együttérzésüket és bocsánatkérésüket fejezték ki az áldozatok családjának.

Olyan kézenfekvő volt Donald Trump Twitter-jelszava, hogy kitalálták – és be is léptek vele

Olyan kézenfekvő volt Donald Trump Twitter-jelszava, hogy kitalálták – és be is léptek vele

Kiállt az SZFE mellett Orbán Viktor főtanácsadója

Kiállt az SZFE mellett Orbán Viktor főtanácsadója

Tagadta a bűnösségét a férfi, aki megpróbált megerőszakolni egy nőt a VII. kerületben

Tagadta a bűnösségét a férfi, aki megpróbált megerőszakolni egy nőt a VII. kerületben