szerző:
MTI

Megkezdődtek az előzetes tárgyalások a brit Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták között a kormányalakítás lehetőségeiről.

Nagy-Britanniában csütörtökön tartották a parlamenti választásokat, amelyek eredményeként - csaknem négy évtizede először - a nagy pártok egyike sem szerzett abszolút többséget az alsóházban. Így a hagyományos brit parlamentáris berendezkedéstől meglehetősen idegen koalíciós, vagy külső támogatással megvalósuló kisebbségi kormányzás, illetve kormányalakítási kudarc esetén új választások kiírása következhet.
A 650 alsóházi mandátum közül 649 sorsa dőlt el; egy választókerületben az egyik jelölt halála miatt május végére halasztották a szavazást. A péntek estére véglegessé vált szavazatmegoszlások alapján a konzervatívok alsóházi frakciója a legnagyobb, jelenleg 306 fős; ez még kiegészülhet 307 főre a halasztott voksolás után. E létszám sem éri el azonban azt a minimumot, amely a brit politikai hagyományoknak leginkább megfelelő egypárti többségi kormány megalakításához szükséges lenne, ehhez ugyanis legalább 326 képviselői hely kellett volna. Az 1997 óta kormányzó Munkáspárt a második helyre került.
Ebben a helyzetben David Cameron konzervatív vezető pénteken "nagyszabású, nyílt és átfogó" tárgyalásokat javasolt a harmadik legnagyobb frakciót adó Liberális Demokratáknak. A tory vezér nem ejtette ki a "koalíció" szót, de közölte: szeretné, ha a két párt együttműködne az ország "nagy és sürgető problémáinak megoldásán".
Nick Clegg liberális vezető a választások utáni első nyilatkozatában erős utalást tett arra, hogy a konzervatívokat látná szívesebben kormányon, mivel - szavai szerint - a kormányzás joga a legtöbb mandátumot szerző pártot illeti, a torykkal kötendő koalíció lehetőségét azonban konkrétan egyelőre ő sem említette.
A két párt árnyékkormányainak vezető illetékesei péntek éjjel megtartották első megbeszélésüket Londonban. A tárgyalásról távozóban William Hague, a konzervatív árnyékkormány külügyminiszter-jelöltje - Cameron után a második legmagasabb rangú tory politikus - csak annyit közölt, hogy a megbeszélések "kezdeti" szakaszban járnak, és egyelőre "ennyi mondható el".
Meg nem erősített hírek szerint este telefonon tárgyalt egymással Cameron és Clegg is. A két párt tisztviselői óvakodnak kiejteni a "koalíció" szót, de az árnyékkormányon kívüli vezető tory források nyíltan szorgalmazzák a konzervatív-liberális kormányzati együttműködést. Sir John Major volt konzervatív miniszterelnök egyértelműen kijelentette: a liberálisok kormányzati tisztségekhez juttatása "olyan ár, amelyet érdemes lenne megfizetni a stabil kormányzásért".
Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport szakértői a választási eredményről kiadott helyzetértékelésükben ugyanakkor "nagyon valószínűtlennek" nevezték a formális konzervatív-liberális koalíciót, mert ezt véleményük szerint a liberális párt "közkatonái nem tudnák megemészteni". A cég elemzői mindazonáltal látnak lehetőséget a két párt informális együttműködésére.
Politikai kommentátorok szerint is Cleggnek lesz nehezebb elfogadtatnia saját pártján belül a torykkal kötendő esetleges koalíciót, tekintettel arra, hogy a két párt politikai programra több sarkalatos ponton - például a bevándorlás, az EU-hoz fűződő viszony vagy a brit atomütőerő jövőjének kérdésében - erőteljesen ütközik.
A megbeszélések szombaton folytatódnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI / hvg.hu Világ

Brit választások: nincs egyértelmű győztes

Egyik párt sem szerzett abszolút többséget a nagy-britanniai parlamenti választásokon, hasonló helyzetre csaknem négy évtizede nem volt példa. Kormányalakításra a legtöbb mandátumot megszerző toryk vezetőjén, David Cameronon kívül elvileg a Munkáspárt hivatalban lévő kormányfőjének, Gordon Brownnak is van lehetősége. Elkezdődtek a várható kormánykoalícióval kapcsolatos egyezkedések.

MTI Világ

Harry Potternek a libdemek tetszenek

Harry Potter, vagyis a varázslótanoncot alakító Daniel Radcliffe színész a brit Liberális Demokrata Párt - azaz a libdemek - mellett tette le a garast hétfőn.

MTI Világ

Május 6-án tartják a brit parlamenti választásokat

A várakozásoknak megfelelően május 6-ára írta ki a brit parlamenti választásokat Gordon Brown miniszterelnök, aki a kormányzó Munkáspárt választási győzelme esetére egymillió új munkahely megteremtését ígérte a következő parlamenti időszakra.

MTI Világ

Már keresik Gordon Brown utódját

Kisebbségi kormányzásra is készen áll az ellenzéki brit Konzervatív Párt a csütörtökön esedékes parlamenti választások után, brit lapok szerint pedig a kormányzó Munkáspárton belül máris megindult Gordon Brown utódlásának előkészítése.

Litvánia inkább kitiltotta az utazgatni készülő holokauszttagadó brit történészt

Litvánia inkább kitiltotta az utazgatni készülő holokauszttagadó brit történészt

Impozáns új temploma lesz Budapestnek, de csak a hívek tehetik be a lábukat

Impozáns új temploma lesz Budapestnek, de csak a hívek tehetik be a lábukat

Készülnek a hatsávos M1-es tervei

Készülnek a hatsávos M1-es tervei

Nyomoz a rendőrség a mozsgói szociális otthonban történt bántalmazás miatt

Nyomoz a rendőrség a mozsgói szociális otthonban történt bántalmazás miatt

Elképesztő baki miatt lefújták a bakui F1-es szabadedzést – videó

Elképesztő baki miatt lefújták a bakui F1-es szabadedzést – videó

Fotó: Kim Dzsong Un kalácsmajszolással kezdte oroszországi turnéját

Fotó: Kim Dzsong Un kalácsmajszolással kezdte oroszországi turnéját