szerző:
MTI

A szlovákok országuk lappangó magyarosításától tartanak címmel prágai keltezésű elemzésben foglalkozott a szlovák-magyar viszonnyal szombaton a Die Welt.

A német konzervatív napilap tudósítója, Hans-Jörg Schmidt cikkének bevezetőjében arról írt: a két ország közötti, tartós konfliktusokkal terhelt viszony borúlátó megfigyelői megjósolták, hogy alig lép majd hivatalba az új magyar vezetés, máris újabb viszály támad a kétoldalú kapcsolatokban. Az újság szerint ezt bizonyította az új magyar parlament alakuló ülése, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök nemzeti konzervatív pártja, a Fidesz - legalábbis a német lap ezt így állítja - olyan törvénytervezetet terjesztett elő, amely magyar állampolgárságot kínál az ország határain kívül élő magyaroknak.

Mindez arra hivatott, hogy erősítse a magyarok összetartozásának érzését - írta a tudósító, utalva arra, hogy magyarok élnek Szerbiában, Horvátországban, Romániában, Ukrajnában és Szlovákiában, ahol a lakosság 10 százalékát teszik ki. Budapest szerint ezt az összetartozási érzést mindenekelőtt azért kell erősíteni, mert az idei esztendőben van a trianoni szerződés 90. évfordulója. Magyarország annak következtében területének kétharmadát, lakosságának pedig egyharmadát vesztette el, és a magyarok számára az máig történelmi "szégyenszerződésnek" számít.

A tudósító emlékeztetett arra, hogy Szlovákia hagyományosan dühödten reagál, ha Budapest "aggódni" kezd a magyar kisebbség miatt. Most éppen Szlovákia tervezett "orbanizálásáról" beszélnek. Robert Fico miniszterelnök pedig " nagyon kemény választ" jelentett be, a többi között azt hangoztatva, hogy a törvénytervezet nemzetbiztonsági kockázatot jelent Szlovákia számára.

A lap emlékeztetett arra is, hogy felsorakozott Fico mögött az a szlovák polgári ellenzék is, amely egyébként késhegyig menő harcot vív a kormányfő ellen. A tudósító szerint mindez azokkal a tapasztalatokkal függ össze, amelyeket Szlovákia a korábbi Orbán-kormány ideje alatt szerzett. Abban az időben - kilenc évvel ezelőtt - Orbán egyebek között követelte a Benes-dekrétumok hatályon kívül helyezését - írta a tudósító, utalva arra, hogy 1945 után az akkori Csehszlovákiában élő magyarokat - csakúgy mint a szudétanémeteket - ellenségként bélyegeztek meg és javaikat elkobozták. Az a tény, hogy Szlovákia mind a mai napig kitart a dekrétumok mellett, a  magyarok vonatkozásában azért is különös, mert annak idején mindkét ország Hitler vazallusa volt - írta a Die Welt.

Az újság utalt arra, hogy Orbán akkoriban nemcsak Szlovákia, hanem Csehország részéről is heves ellenállásba ütközött. A cseh sajtó ma Fico oldalán áll, noha a szlovák miniszterelnök egyáltalán nem élvezi a prágai újságok rokonszenvét. A cseh és a szlovák kommentátorok - mint a Die Welt írta - egyetértenek abban: Orbán azért keresi a viszályt a szomszédokkal, mert nem tudja, hogy miként oldja meg tulajdonképpeni problémáját, a gyengélkedő gazdaság újraélesztését.

A  cikkíró ennek kapcsán a Hospodárské noviny cseh és a Sme szlovák napilapokat idézte, amelyek szerint Orbán tudatosan számításba vette azt is, hogy törvénytervezetével a választások előtt álló Szlovákiában a nacionalista erők pótlólagos lendületet kapnak. Ezekre az emberekre egyfajta súrlódási felületként van szüksége arra az esetre, ha belpolitikai téren valami félrecsúszik - vélekedett a Die Welt által idézett két újság.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Fico: kemény lesz a szlovák válasz a kettős állampolgárságra

Robert Fico szerint Szlovákia számára súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha a magyar parlament Pozsonnyal való egyeztetés nélkül a ma ismert formájában elfogadja a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvényt. Egyben jelezte: akár el is veszíthetik szlovák állampolgárságukat azok, akik a tervezett törvény alapján kérelmezik majd a magyar állampolgárságot.

MTI Világ

Szlovákia ellenzi a kettős állampolgárságot

Gyakorlatilag az egész szlovákiai politikai elit - kivéve a Magyar Koalíció Pártját és a Híd polgári pártot - elutasította csütörtökön a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő tervezett magyarországi törvénymódosítást.

Félnek kiadni Trump adóbevallását

Félnek kiadni Trump adóbevallását

Nyomoz a rendőrség a mozsgói szociális otthonban történt bántalmazás miatt

Nyomoz a rendőrség a mozsgói szociális otthonban történt bántalmazás miatt

Autós cégek is beszálltak az adományozásba a Notre-Dame javára

Autós cégek is beszálltak az adományozásba a Notre-Dame javára

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Babosék már negyeddöntősök Isztambulban

Babosék már negyeddöntősök Isztambulban

Háromnapos kutyakölyköket dobott a kukába

Háromnapos kutyakölyköket dobott a kukába