szerző:
MTI

Budapest kettős állampolgárságot kínál a magyaroknak címmel számolt be szerdán a Le Figaro című francia konzervatív napilap az Országgyűlés elé hétfőn beterjesztett törvényjavaslatról.

Az újság írása alcímében megállapította: "az új magyar miniszterelnök orvosolni akarja azt az igazságtalanságot, amely elszakította Nagy-Magyarország területének kétharmadát". A Le Figaro szerint Orbán Viktor, az új magyar kormányfő megígérte, hogy ezt mandátuma "abszolút prioritásává" teszi. Még mielőtt a legdrámaibb közép-európai (gazdasági) recesszió megállításához feltétlenül szükséges intézkedésekre, az adócsökkentésre, a növekedés újraindítására, a közkiadások megnyirbálására gondolt volta, ragaszkodott ahhoz, hogy feltétlenül magyar állampolgárságot adjon a Magyarország határain túl élő 3,5 millió magyar ajkúnak. E tősgyökeres, alapvetően a Magyarországgal határos országokban élő magyarok számára orvosolni kell a fájdalmas "trianoni igazságtalanságot", amelyet az 1920-as békeszerződés okozott, elszakítva Nagy-Magyarország területének kétharmadát - fűzte hozzá a lap.

A Le Figaro szerint a konzervatív Fidesz vezetője betartotta a szavát. Az újság emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor - aki kétharmados parlamenti többséget tudhat maga mögött, a legnagyobbat, amelyet demokratikusan választott európai kormány a második világháború óta elért - hétfőn ilyen értelmű törvényjavaslatot terjesztett a képviselők elé. A javaslatot augusztus 20-án, a magyar nemzeti ünnep napján fogadhatják el, és 2011. január elsején léphet hatályba, amikor Magyarország fél évre átveszi az Európai Unió soros elnökségét.

A francia lap felidézte, hogy Martonyi János leendő magyar külügyminiszter az Egyesült Államokkal példálózott, ahol 117 ezer betelepült magyar rendelkezik kettős állampolgársággal. A politikus közölte azt is, hogy (a magyar állampolgárságot) egyéni kérelmek alapján ítélik majd oda azoknak, akiknek magyar felmenőik voltak és beszélnek magyarul. A Le Figaro emlékeztetett arra is, hogy a (határon túli) magyar kisebbségek kettős állampolgárságáról 2004-ben népszavazást tartottak Magyarországon az akkor ellenzékben lévő Fidesz kezdeményezésére. "Kis híja volt, hogy Magyarország komoly konfliktust idézzen elő közép-európai szomszédaival. A kérdés iránti viszonylagos érdektelenség jeleként a választópolgárok kevesebb mint 40 százaléka járult az urnák elé, a szavazást érvénytelenítették" - írta.

Az újság szerint hat év alatt sokat változott a helyzet. Magyarország 2006 őszén, Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöknek a magyar gazdaság valódi állapotával kapcsolatos hazugságai miatt közelmúltbeli történelme legsúlyosabb zavargásait élte meg. A nacionalista hangulat virágzott az országban, és az elit és a nép közötti szakadék növekedésével párosult. A szélsőjobbon belül létrejött egy félkatonai mozgalom, a Magyar Gárda, amelyet a bíróság 2009. július 2-án feloszlatott ugyan, de tagjai továbbra is vörös-fehér csíkos zászlókkal parádéznak, amely Árpád ezeréves Magyarországának, de az egykori náci nyilaskeresztes pártnak is a jelképe" - fűzte hozzá a Le Figaro.

A francia lap felvetette azt a kérdést, hogy Orbán Viktor "diszkrét kompromisszumot" kötött-e az országgyűlési választásokon a szavazatok 16 százalékát megszerző Jobbikkal, amelyet az újság szélsőjobboldali pártnak minősített. Anton Pelinka, a budapesti Közép-európai Egyetem politológusa úgy nyilatkozott az újságnak, hogy Orbán Viktor tanúbizonyságot akart adni a nacionalistáknak. "Mivel sem az antiszemitizmust, sem a főként a romák ellen irányuló idegengyűlöletet nem akarja bátorítani, 'mérsékeltebb' kártyát, a határon túli magyar kisebbségek kártyáját húzta elő" - mondta.

A cikk szerint előfordulhat, hogy véget nem érő vita alakul ki Magyarország és Szlovákia között, amely meglehetősen dölyfösen viselkedik az 500 ezer lelkes - a szlovákiai lakosság tíz százalékát kitevő - magyar kisebbségének státusával szemben. "Orbán kezdeményezése provokáció a szlovákok, de talán a románok szemében is. Egymással szembenálló nacionalizmusokat fog újjáéleszteni az Európai Unión belül" - vélekedett Pelinka.

Jóllehet a törvényjavaslat nem keltett hullámokat a szerbiai Vajdaságban és a romániai Erdélyben, Szlovákia már figyelmeztetett arra, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél tiltakozhat. Robert Fico szlovák miniszterelnök nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette a Fidesz terveit és konzultációra hazarendelte Szlovákia budapesti nagykövetét. "Pozsony és Budapest között ismét áll a bál" - zárta írását a Le Figaro.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Parlament elé kerül hétfőn a "három csapás" és a kettős állampolgárság

A Fidesz Új irány 2010 című javaslatcsomagjában hétfőn a Ház elé kerül egyebek mellett a "három csapás" néven ismertté vált törvényjavaslat, a kettős állampolgárságról szóló indítvány és a 2006. augusztus 20-i tűzijáték-tragédia és a 2006. október 23-i oszlatások áldozatainak kártalanítása is.

MTI Világ

Osztrák lapok a kettős állampolgárságról

Vona Gábor gárdamellényét emelte ki a magyar parlament alakuló ülésének mozzanatai közül a Der Standard című osztrák lap szombati száma, a Kurier kommentárjának középpontjában pedig a határon túli magyarok kettős állampolgársága állt.

MTI Világ

A Die Welt a szlovák-magyar viszonyról

A szlovákok országuk lappangó magyarosításától tartanak címmel prágai keltezésű elemzésben foglalkozott a szlovák-magyar viszonnyal szombaton a Die Welt.

MTI Világ

Kettős állampolgárság: Markó nem számít ellenkezésre

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nem számít arra, hogy a kettős állampolgárság budapesti megszavazása a szlovákiaihoz hasonló "ultranacionalista" ellenkezést vált majd ki a román politikusokból.

MTI Világ

Fico találkozót kért Orbántól

Magyar-szlovák kormányfői találkozót kezdeményezett szerdán Szlovákia a magyarországi kettős állampolgárság törvénytervezete miatt - jelentette be Robert Fico miniszterelnök a kormány szerdai ülése után.

MTI Világ

Fico párbeszédet követel a kettős állampolgárságról

Pozsony felszólította Budapestet, hogy haladéktalanul kezdjenek párbeszédet a szomszédos országbeli magyarok kettős állampolgárságát érintő törvényjavaslatról - jelentette be a szlovák nemzetbiztonsági tanács keddi ülése után Robert Fico.

MTI Világ

"Irigylem tőletek a szlovákiai magyarokat"

Szlovákia akkor adna európai választ a magyar kormánynak a kettős állampolgárságot érintő kezdeményezésére, ha például nyilatkozatot fogadna el a Benes-dekrétumok érvénytelenítéséről, vagy az alkotmány bevezetőjében a "mi, a szlovák nemzet" kifejezést "mi, Szlovákia állampolgárai" kifejezésre módosítaná - állítja Lubos Palata neves cseh publicista abban az írásában, amely a Sme című szlovák liberális napilap hétfői kiadásában jelent meg a vélemény oldalon.

Az Egyesült Államokban is megjelent a kínai koronavírus

Az Egyesült Államokban is megjelent a kínai koronavírus

Egerben és Putnokon veszélyes a levegő

Egerben és Putnokon veszélyes a levegő

"Meg fogunk halni" – füst és pánik egy Ryanair-gépen

"Meg fogunk halni" – füst és pánik egy Ryanair-gépen

Feljelentést tett a fővárosi kormányhivatal a fertőzéssel végződött budaörsi szemműtétek után

Feljelentést tett a fővárosi kormányhivatal a fertőzéssel végződött budaörsi szemműtétek után

A lehető legrosszabbkor támad a rejtélyes új vírus

A lehető legrosszabbkor támad a rejtélyes új vírus

Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben

Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben