szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az uniós országokba való beutazáshoz ma még érvényesülő vízumkényszer eltörlését javasolja az Európai Bizottság Albánia és Bosznia-Hercegovina tekintetében − jelentette be csütörtökön Brüsszelben Cecilia Malmström belügyi EU-biztos.

E két országnak még fokoznia kell a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harcot, az EU-ba beutazni kívánóknak biometrikus adatokat is tartalmazó útlevéllel kell rendelkezniük, Albániának pedig ezen felül stratégiát kell kidolgoznia a hazatérők visszailleszkedésének támogatására − mondta sajtótájékoztatóján Malmström. Mint hozzátette, mindezek biztosítását a helyszínre utazó uniós szakértői csoportok fogják felmérni.

A három hónapnál nem hosszabb tartózkodásra vonatkozó vízummentesség bevezetéséről, illetve annak időpontjáról a tagállami kormányokat képviselő Európai Tanácsnak, illetve az Európai Parlamentnek kell döntenie. Bosznia-Hercegovinában ősszel helyhatósági választásokat rendeznek, de az EU-biztos nem tudta megmondani, hogy a balkáni ország még e választások előtt vagy csak utána kaphat-e vízummentességet.
 
Macedónia, Montenegró és Szerbia lakosait már tavaly decemberben mentesítették a vízumkötelezettség alól. Malmström szerint Brüsszel a koszovói hatóságokkal is szorosan együttműködik azoknak a feltételeknek a kimunkálásában, amelyek a vízummentesség megadásához szükségesek, ám ennek Koszovó vonatkozásában még nem jött el az ideje – mondta a biztos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Enyhítik a hosszú távú schengeni vízummal járó korlátozásokat

Április 5-től a hosszú távú, vagyis a három hónapot meghaladó tartózkodásra jogosító schengeni vízum tulajdonosai szabadon utazhatnak az Európai Unió területén, az Európai Parlament (EP) által kedden Strasbourgban túlnyomó többséggel megszavazott jogszabály értelmében.

Alaposan kitakarítják a Fehér Házat Trumpék után

Alaposan kitakarítják a Fehér Házat Trumpék után

Elhagyta a Fehér Házat Donald Trump

Elhagyta a Fehér Házat Donald Trump

Letartóztatták a nőt, aki ellopta Nancy Pelosi laptopját

Letartóztatták a nőt, aki ellopta Nancy Pelosi laptopját