szerző:
hvg.hu

A régi EU-tagállamok a kettős állampolgárság kapcsán kiújult szlovák-magyar konfliktussal ízelítőt kaphatnak abból, milyen ellentéteket hozhatnak magukkal az uniós csatlakozásra áhítozó nyugat-balkáni országok - véli Kai-Olaf Lang politológus, a berlini Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) kelet-európai országokkal és EU-integrációval foglalkozó kutatója. Szerinte egy lehetséges "kiegyezéshez" Magyarországnak és Szlovákiának számot kellene vetnie közös érdekeivel. Interjú.

hvg.hu: A magyar állampolgársági törvény módosítása és a szlovák ellenlépések után tovább romlott Magyarország és Szlovákia barátinak korábban sem nevezhető viszonya. Hogy tekintenek erre a konfliktusra Európában?

Kai-Olaf Lang: Az EU-ban bizonyos mértékű aggodalommal szemlélik a kettős állampolgárság kérdése körül kialakult magyar-szlovák konfliktust. A Budapest és Pozsony közötti összezördülés megmutatta, hogy mennyire problematikus lehet a tagországok egymás közötti viszonya, illetve hogy milyen könnyen tovább romolhat a szomszédos államok érzékeny kapcsolata. A konfliktus a történelmi örökségek fontosságáról is árulkodik a mai Európában és jól mutatja azt is, hogy a nemzetek és társadalmak közötti megbékélés máig kulcskérdés maradt a kontinens számos részén.

Jelzi azt is, hogy nem feltétlenül működik az az elgondolás, amely szerint az uniós csatlakozással kapcsolatos feltételességgel vagy szélesebb európai kezdeményezésekkel tartósan meg lehet oldani a történelmi vagy etnikai kérdésekkel kapcsolatos kétoldalú vitákat. Több régi tagállam szempontjából a magyar-szlovák konfliktus abból ad ízelítőt, hogy mi történhet majd, amikor egyre több nyugat-balkáni ország csatlakozik az unióhoz. Ezek az államok is importálhatják „megfagyott” etnikai ellentéteiket, amelyek a csatlakozással kapcsolatos feltételesség megszűnése után elég hamar újból „felolvadhatnak”.

hvg.hu: Hogyan hat a magyar-szlovák konfliktus a V4-ek jövőbeli együttműködésére? Lehet-e bármiféle szerepe a kétoldalú problémák megoldásában Csehországnak és Lengyelországnak?

K.-O. L.: Ez a konfliktus bonyolultabbá teheti a csoport jövőbeli közös munkáját. A magyar-szlovák vitában Csehország Szlovákia pártján foglalt állást, Orbán Viktor kormányának pedig Lengyelország lehet a természetes szövetségese. Ebbe a képbe beleillik, hogy a magyar miniszterelnök első hivatalos útja Varsóba vezetett. Bár Lengyelország várhatóan nem vállalja a mediátor szerepét, ráveheti Budapestet és Pozsonyt, hogy a közöttük lévő problémákat válasszák külön a V4-ben kifejtett munkájuktól.

hvg.hu: Sok kritika érte a Fidesz-kormányt azért, mert a kettős állampolgárság elfogadásával nem várta meg a szlovákiai parlamenti választásokat, így északi szomszédunknál kiemelt kampánytémává vált a kérdés. Mit gondol erről?

K.-O. L.: Valóban nem volt túl szerencsés az időzítés. Egyértelmű volt, hogy mindez a szlovákiai nacionalisták malmára hajtja a vizet, és Szlovákia erős válaszának – különösen Fico lépéseinek – köze volt a választási kampányhoz. Arról nem is beszélve, hogy Ficónak új témát kellett találnia Szlovákia görög pénzügyi segélycsomaghoz történő ellentmondásos hozzájárulása miatt.

A nacionalista pártok bizonyos szempontból mindkét országban fontos szerepet játszanak. Ficóra a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) gyakorol nyomást, a Fidesz pedig – a Jobbik erős parlamenti képviseletének tudatában – proaktivitását és hazafiasságát akarja demonstrálni olyan ügyekkel kapcsolatban, mint a kettős állampolgárság vagy a trianoni évforduló.

hvg.hu: A június 12-i szlovákiai választások eredménye nagy hatással lehet a magyar-szlovák kapcsolatokra, a legnagyobb ellenzéki párt például már bejelentette, hogy győzelme esetén eltörölné a szlovák állampolgársági törvény közelmúltbeli módosítását. Hogyan látja a választási esélyeket? Milyen hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra, ha ismét Robert Fico alakíthat kormányt?

K.-O. L.: A legutolsó közvélemény-kutatások szerint a választások eredménye egyelőre nyitott. Lehetséges, hogy a Robert Fico vezette jelenlegi koalíció – a Smer, az SNS és a HZDS – fennmarad, ez a magyar-szlovák feszültség folytatódását jelentené, bár Fico a választások után valószínűleg pragmatikusabb eszközökhöz nyúlna. Nincs esélye, hogy a magyar MKP koalícióra lépne a Smerrel, a Híd-Most pedig a közelmúltban nyilvánosan is kizárta egy hasonló együttműködés lehetőségét Fico pártjával.

A kétoldalú kapcsolatok szempontjából akkor sem lennék túl optimista, ha a jelenlegi ellenzéki pártok alakíthatnának kormányt. Ebben valószínűleg helyet kapna a magyar kettős állampolgárság ellen meghozott szlovák törvénymódosítást támogató Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), illetve a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ), amelynek színeiben a korábbi kormányfő, Mikulas Dzurinda annak idején kifejezetten ellenezte a magyar státusztörvényt – igaz, a párton belül ő mára kissé háttérbe szorult. Ugyanakkor egy ellenzéki pártokból alakuló koalícióban valószínűleg helyet kapna egy magyar párt is, a legnagyobb erőnek számító SDKÚ választási listavezetője, Iveta Radicova pedig képes lenne kompromisszumos döntésekre is.

Mindent egybevetve, a választások után valamelyest javulhat a magyar-szlovák viszony, de a magyar állampolgársági törvényben végrehajtott változtatás nélkül egy pozsonyi kormány sem nyúlna hozzá a szlovák módosításhoz. 

hvg.hu: A kettős állampolgárság ügye csak a legutolsó fejezet a szlovák-magyar konfliktusok történetében. Mire számít hosszabb távon, különösen annak fényében, hogy az Orbán-kormány a kelet-európai országok szorosabb együttműködésével a térség erősebb képviseletét szeretné elérni az EU-ban?


K.-O. L.: Ha elül a vihar, Szlovákiának és Magyarországnak számot kell vetnie azzal, hogy melyek a közös érdekeik az unióban és a kelet-európai térségben. Akkor számíthatnánk előrelépésre, ha a történelmi ellentétek és a kisebbségek kérdésében kiegyezés születne a két ország között. Ez egy jövőbeli lehetőség, Szlovákiát és Magyarországot ebben a pillanatban konfliktusközösség köti össze.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Radicová pártja Hágába vinné a szlovák-magyar vitát

Iveta Radicová, az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) választási listavezetője szerint a kettős állampolgárság ügyében Szlovákiának a hágai Nemzetközi Döntőbírósághoz kellett volna fordulnia.

MTI Világ

Kettős állampolgárság: óvatosságra intett az EBESZ főbiztosa

Óvatosságra intett Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségekkel foglalkozó főbiztosa az olyan lépéseket illetően, amikor egy állam a vele szomszédos állambeli polgárok meghatározott - jelentős számban ott lakó - csoportjának biztosítja az állampolgárság lehetőségét.

HVG Itthon

Fordulat a szomszédságpolitikában - Szlovákul állunk

Új külpolitikai doktrínát hirdetett a külügyminiszter a szomszédos országokhoz fűződő kapcsolatokban. A szlovák–magyar viszony elmérgesedése az új politika buktatóit is jelzi – derül ki a friss HVG címlapsztorijából.

MTI Világ

Krónika: Pozsony elszigetelődhet a "kicsinyes sovinizmus" miatt

A szlovák-magyar együttműködés megalapozásához arra lenne szükség, hogy Pozsonyban felismerjék: nem a magyar állampolgárság kiterjesztése jelent nemzetbiztonsági kockázatot, hanem az, ha a kicsinyes sovinizmus miatt elszigetelődnek, és kimaradnak egy esetleg létrejövő közép-európai szövetségből - állapítja meg csütörtöki vezércikkében az erdélyi Krónika.

MTI Itthon

Kettős állampolgárság: az MKP konkrét intézkedéseket kér Gasparovictól

A Magyar Koalíció Pártja azt javasolja Ivan Gasparovic szlovák államfőnek, hogy kezdeményezzen vitát a szlovák alkotmány bevezetőjének és az államnyelvtörvénynek a módosításáról, valamint a magyarok kulturális és közoktatási önkormányzatának létrehozásáról, ha komolyan gondolja a magyar kisebbséghez csütörtökön este intézett szavait.

Turbulencia, villámok: 25 perc helyett kétórás rémálom lett a brit hercegi repülőút

Turbulencia, villámok: 25 perc helyett kétórás rémálom lett a brit hercegi repülőút

Készül a dolgozat a magyar gyermekjogokról – nem úgy néz ki, hogy jeles lesz

Készül a dolgozat a magyar gyermekjogokról – nem úgy néz ki, hogy jeles lesz

Varga Mihály az elmúlt 9 év tapasztalataival akarja segíteni az IMF-et

Varga Mihály az elmúlt 9 év tapasztalataival akarja segíteni az IMF-et

Franciaország körözést adott ki az Iszlám Állam vezetője ellen

Franciaország körözést adott ki az Iszlám Állam vezetője ellen

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

104 menedékkérőt mentett ki egy hajó Olaszországnál egy gumicsónakból

104 menedékkérőt mentett ki egy hajó Olaszországnál egy gumicsónakból