szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül több bejelentés is érkezett érzékszervi elváltozás miatt kifogásolt Mozzarella sajtról, amelyből Magyarországra is kerülhetett - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) csütörtökön honlapján.

A közlemény szerint az elmúlt időszakban más országokban több fogyasztó jelezte, hogy a német Milchwerk Jäger GmbH által gyártott tejfehér Mozzarella sajt - csomagolásának felbontása után, a levegővel érintkezve - kékes árnyalatot ölt. Eddigi vizsgálatok szerint ennek hátterében a termék Pseudomonas baktérium szennyezettsége állhat.  

A Pseudomonasok a környezetben elterjedt mikrobák, élelmiszerek romlásában szerepet játszanak. Az élelmiszer romlására utalhat elszíneződése, megszokottól eltérő szaga. A termék fogyasztásával összefüggésben megbetegedésről eddig nem érkezett bejelentés. 

A német gyártó szerint a termékhiba a 121-145-el kezdődő gyártási tételszámú Mozzarella sajtokat érinti, ezek visszahívását el is rendelte. Ezen tételszámú termékek minőség-megőrzési ideje időközben lejárt. 

Hazai fogyasztóktól vagy forgalmazóktól eddig nem érkezett arra vonatkozó bejelentés, hogy ilyen kifogásolt terméket találtak volna. A MÉBiH azonban arra kéri a hazai fogyasztókat, ha vásároltak a sajtból és még rendelkeznek a kifogásolt termékkel, azt ne fogyasszák el. Az ügy hazai vonatkozásait az MgSzH vizsgálja.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Még Olaszországban is átvernek a bivalymozzarellával

Az olaszországi vendéglősök is hajlamosak az olcsóbbik sajttal tálalni a pizzát, még ha az étlapon mást is ígértek; a tejipar pedig időnként tehéntejjel hígítja a bivalymozzarellát - olvasható egy olasz blogon.