szerző:
hvg.hu/MTI

Európai városok elleni összehangolt terrortámadásokat akadályoztak meg az amerikai és európai hírszerzői szolgálatok, a terveket állítólag az al-Kaida Pakisztánban bújkáló tagjai dolgozták ki. A tervezett merényletekről nem derültek ki további részletek. Egyes információk szerint egy jelenleg Afganisztánban fogva tartott, terrorizmussal vádolt német gyanúsított számolt be a készülő támadásokról.

Őrizetbe vettek egy al-Kaidát támogató amerikait

Spanyolországban őrizetbe vettek egy algériai származású amerikai állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy pénzzel támogatta az al-Kaida terrorszervezet észak-afrikai szárnyát. A belügyminisztérium szerdai közleménye szerint a 43 éves Mohamed Omar Debhit előző nap vették őrizetbe Barcelona közelében fekvő Esplugues de Llobregat városban. Pénzmosás mellett azzal is gyanúsítják, hogy pénzösszegeket utalt Algériába az Iszlám Magreb egyik tagjának, Taufík Mizinek, akit Spanyolországban köröznek. (MTI)

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető pakisztáni fegyveresek azonos időben történő támadásokat terveztek London, illetve francia és német városok ellen - jelentette kedd este Tim Marshall, a Sky News külpolitikai rovatvezetője meg nem nevezett hírszerző forrásokra hivatkozva.

Marshall szerint a pilóta nélküli repülőgépek, azaz a drónok pakisztáni támadásainak gyakoribbá válása az elmúlt hetekben annak következménye, hogy a nyugati hatalmak megsokszorozták erőfeszítéseiket a terrorista összeesküvések megakadályozására. A nyugat-európai támadások tervezése "előrehaladott állapotban volt, de nem volt küszöbönálló". A Sky News híradása szerint a támadásokat a két évvel ezelőtti mumbai terrorcselekményekhez hasonló módon hajtották volna végre.

A mumbai támadásokhoz hasonlót tervezhettek Európában is
©

A BBC szerint "az utóbbi évek legkomolyabb támadási terveiről van szó, amelyet az al-Kaida Pakisztán törzsi területein bujkáló vezetői terveltek ki". Kedden a Wall Street Journal arról írt, hogy egy európai célpontok elleni terrortámadás-sorozat megakadályozása érdekében a CIA drasztikusan növelte a pakisztáni törzsi területeken tevékenykedő iszlamista szélsőségesek elleni légi csapások számát. Az amerikai hírszerzés ügynökei szeptemberben eddig 20 rakétatámadást hajtottak végre pilóta nélküli repülőgépekkel a tálibok pakisztáni hátországában.

A német kapcsolat

A merénylettervekről szóló információk legfőbb forrása egy terrorizmussal vádolt német személy volt, akit még a nyár folyamán fogtak el és jelenleg Afgnaisztánban, a bagrami légibázison tartanak fogva - írta az ABC News. A csatorna beszámolója szerint a támadásokat gazdaságilag fontos szerepet játszó célpontok ellen tervezték, az európai útlevelekkel rendelkező fegyveresek csoportjai pedig vazirisztáni és pakisztáni kiképzőtáborokból indultak volna Európába. A hatóságok szerint az utóbbi négy évben több tucatnyi német állampolgárt képeztek ki a terrorszervezethez köthető pakisztáni táborokban, az interneten is feltűntek a német nyelvű, toborzási céllal készült videók.

Szakértők szerint a németek toborzásának egyik legnagyobb előnye, hogy útlevelükkel szinte problémamentesen utazhatnak, ráadásul az Egyesült Államokba való beutazásukhoz nincs szükségük vízumra. Az eddigi információk szerint a nyáron legalább egy olyan fegyveres csoport indult Európába, amelynek tagjai német útlevéllel utaztak - írja az ABC News.

Guido Steinberg terrorelhárítási szakértő szerint a német állampolgárokat berlini, bonni és hamburgi mecsetekben toborozzák. A német hatóságok például augusztusban zárták be azt a hamburgi mecsetet, amelyet az Egyesült Államok ellen elkövetett 2001. szeptemberi terrortámadások végrehajtói használtak. Az akkoriban al-Kudsznak nevezett imaház találkozóhelyül szolgált a merényletekre készülő terroristáknak, illetve néhányukat ott szervezték be. A mecsetet gyakran felkereste Mohammed Atta, az amerikai támadások egyik fő szervezője és kivitelezője is.

Francia készültség

Nagy-Britanniában januárban emelték meg a terrorkészültség szintjét, Németországban és Franciaországban is szigorították a biztonsági intézkedéseket. A francia rendőrség vezetője múlt héten szintén arról beszélt, hogy a kormány különösen jelentősnek ítéli meg a terrorveszélyt Franciaország területén. "Nem akarom az embereket ijesztgetni, de megbízható forrásokból komoly jelzéseket kaptunk arról, hogy különösen jelentős a merényletek kockázata" - mondta akkor az Europe 1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban Frédéric Péchenard.

Bombariadó az Eiffel-toronynál
©

Az utóbbi hetekben több, külföldön dolgozó francia alkalmazottat raboltak el, Párizsban pedig kedden egy hónapon belül másodszor volt bombariadó az Eiffel-toronynál, amelyet a korábbi riasztás után, szeptember közepén ki is ürítettek. Két nappal később, szeptember 16-án a francia rendőrség egy "baráti" titkosszolgálattól jelentést kapott arról, hogy aznap merénylet készülődik a francia fővárosban. A hatóságok fokozott riadókészültséget rendelt el a pályaudvarokon és repülőtereken, de nem történt terrortámadás. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI / hvg.hu Világ

Drónok akadályozhatják meg az európai terrortámadásokat

Egy európai célpontok elleni terrortámadás-sorozat megakadályozása érdekében a CIA drasztikusan növelte a drónokkal végrehajtott pakisztáni légi csapások számát - írta kedden többek között a Wall Street Journal és a New York Times.

11 inspiráló gondolat Michelle Obamától

11 inspiráló gondolat Michelle Obamától

Boris Johnson az Igazából szerelemmel sokkolja a brit választókat

Boris Johnson az Igazából szerelemmel sokkolja a brit választókat

Diszkriminatívra sikerült az indiai állampolgársági törvény módosítása

Diszkriminatívra sikerült az indiai állampolgársági törvény módosítása

Sötét tervet sejtet a Google alapítóinak háttérbe vonulása

Sötét tervet sejtet a Google alapítóinak háttérbe vonulása

Gergely Márton: A színháztörvény két förtelmes igazsága

Gergely Márton: A színháztörvény két förtelmes igazsága

Kevés az esély, hogy túlélőt találjanak az új-zélandi vulkánszigeten

Kevés az esély, hogy túlélőt találjanak az új-zélandi vulkánszigeten