szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A bukott tunéziai elnök, Zin el-Abidin ben Ali családjának 33 tagját vették őrizetbe az elmúlt napokban, "Tunézia ellen elkövetett bűnökkel" gyanúsítva őket - jelentette csütörtökön az országos televízió egy név nélkül nyilatkozó hivatalos forrásra hivatkozva.

A tévé nem közölte sem az őrizetbe vettek nevét, sem a rokonsági fokukat Ben Alival, aki múlt pénteken - egy hónapos, eddig példátlan népfelkelés, tüntetések és zavargások után - Szaúd-Arábiába menekült.

Az idézett forrás szerint vizsgálat indul, hogy a volt elnök szóban forgó hozzátartozóit bíróság elé állíthassák. A televízió igen nagy mennyiségű ékszert, órát, nemzetközi bankkártyát mutatott be, amelyeket az őrizetbe vételek során foglaltak le. Fegyverként használható, golyók kilövésére alkalmas tollakat is elkoboztak.

Ben Ali és családja ellen szerdán vizsgálat indult javak törvénytelen megszerzése, törvénytelen külföldi pénzkihelyezések és törvénytelen devizakivitel gyanújával. A vizsgálat név szerint a volt elnökre és feleségére, Leila Trabelszire, valamint "Leila Trabelszi fivéreire és vőire, fivéreinek fiaira és leányaira" terjed ki. A Ben Ali-Trabelszi klánt azzal vádolják, hogy 23 éven át zsarnoki uralma alatt tartotta az országot.

A jelenlegi átmeneti kormány minden olyan minisztere, aki eddig tagja volt a bukott elnök pártjának, az Alkotmányos Demokratikus Egyesülésnek (RCD), kilépett a pártból - közölte csütörtökön egy neve elhallgatását kérő hivatalos forrás. A TAP tunéziai hírügynökség ehhez hozzátette, hogy a kilépettek lemondtak a párton belüli megbízatásaikról, amint azt kedden megtette Fuád Mebazaa ügyvezető elnök és Mohammed Gannúsi, az átmeneti kormány feje is.

A Ben Ali elmenekülése után is folytatódó tüntetések oka éppen az volt, hogy az utca népe élesen bírálta az előző kormány nyolc tagjának jelenlétét a mostaniban, mégpedig olyan kulcsposztokon is, mint a belügyi, a védelmi, a külügyi és a pénzügyi tárca.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

A tunéziai elnök teljes szakítást ígér a múlttal

Fued Mebazaa, Tunézia szombat óta hivatalban lévő ideiglenes elnöke szerda esti rövid televíziós beszédében "teljes szakítást" ígért a múlttal "a méltóság és szabadság forradalma jogos törekvéseinek" megvalósítása érdekében.

MTI Világ

Tunéziai helyzetkép: rendfenntartó erőket toboroznak

Létszámhiánnyal küzd, ezért tartalékosokat toboroz a tunéziai hadsereg és a a rendőrség. Visszavárják a szolgálatba a néhány éve nyugállományba vonult katonákat, illetve új embereket vennének fel a rendőrségre - közölte Tuniszból Marosi Antal, a közszolgálati médiumok kiküldött tudósítója szerdán.

MTI Világ

Tunézia: nem csitul a lázadás

Újabb tüntetés volt szerdán Tunisz központjában: mintegy ötszázan gyűltek össze a Habíb Burgiba sugárúton, hogy tiltakozzanak a hétfőn megalakult új tunéziai kormány ellen.

MTI Világ

Svájcban zárolták a tunéziai államfő számláit

Svájcban zárolták az elmenekült tunéziai államfő, Zine Ben Ali számláit, és zár alá vették ingatlanjait – közölte Micheline Calmy-Rey külügyminiszter szerdán. Ugyanez érvényes Elefántcsontpart megbuktatott elnökének, Laurent Gbagbónak a számláira is.

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Csak húszan éltették Hitlert a születésnapján

Csak húszan éltették Hitlert a születésnapján

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Ezért lesz a jövő szerda munkaszüneti nap a rendőrségen

Ezért lesz a jövő szerda munkaszüneti nap a rendőrségen