szerző:
MTI

Először várandós a német szövetségi kormány egy minisztere.

A CDU-frakció karácsonyi ünnepségén csak éles szemű megfigyelőknek tűnhetett föl, hogy Kristina Schröder családügyi miniszter egész este kizárólag ásványvizet ivott. A német kormány szerdai ülésén azonban már mindenki észrevehette a 33 éves filigrán hölgy kigombolt blézere alatti domborulatot. A másnapi újságok ujjongva jelentették az örömhírt, amelyhez elsőként Angela Merkel kancellár gratulált a kismamának.

Schröder asszony már 2009-ben történt miniszteri kinevezésével is rekordot döntött: ő lett az NSZK történetének legfiatalabb szövetségi minisztere - akkor 31 éves volt. Terhessége pedig azt jelenti (noha a német kormányokban viszonylag sok a nő), hogy először várandós a szövetségi kormány egy minisztere. Külföldön már több példa akadt erre (Carme Chacón spanyol védelmi, Rachida Dati francia igazságügyi és Birgitta Ohlsson svéd EU-ügyi miniszter esetében), ám német földön Schröder az "úttörő".

A családügyi miniszter nagy rajongója az internetnek, ennek dacára nem a Facebookon vagy a Twitteren közölte a világgal az örömhírt, hanem a Bild című bulvárlap riporterével osztotta meg. Férjével, Ole Schröderrel júliusra várják a babát. A házaspár azt tervezi, hogy Kristina a törvény biztosította szülési szabadság végéig, tehát a kicsi négyhónapos koráig, otthon marad - de hivatali teendőinek nem fordít hátat. Mint elárulta, otthonról tartja majd szemmel a tárcáját, s ha kell, fontos döntésektől sem riad vissza. A német sajtót persze erősen foglalkoztatja a kérdés: vajon megengedhető-e, hogy egy miniszter több hónapon át ne járjon be a hivatalába? A kancellári hivatal tömör válasza: "Ha rátermett államtitkára van az illetőnek, akkor ez nem lehet probléma".

Tény, hogy Schröder megbízható pártfogóval rendelkezik a kancellári hivatalban: az illető nem más, mint Angela Merkel. Jóllehet az 56 éves kormányfőnek nincs gyermeke, jól ismerheti minisztere helyzetét. Amikor 2005 őszén először lett kancellár, két beosztottja is gyereket várt: szóvivője, Eva Christiansen és államminisztere, Hildegard Müller. Mindketten ma is lelkesen emlékeznek arra, milyen megértően fogadta Merkel a "más állapotukat", és mindent elkövetett annak érdekében, hogy mielőbb ismét munkába állhassanak. Müller hat hónap után tért vissza a kancellári hivatalba, Christiansent pedig, aki 15 hónapig maradt otthon a kislányával, Merkel még elő is léptette: osztályvezetővé nevezte ki.

A szerdai kabinetülésen a minisztertársak sorra gratuláltak és borultak a nyakába Schrödernek: a légkör pár percre olyanná vált, mint egy bensőséges családi ünnepségen. Egyedül Schröder tárcájának korábbi főnöke, Ursula von der Leyen munkaügyi miniszter helyezett el egy tipikusan női oldalvágást a kismamán. "Több tonnányi boldogságot" kívánt utódának ahhoz, hogy "élvezhesse a kezdet csodáját". Ebben valahogy benne volt a hétgyermekes von der Leyen fensőbbségi tudata is: "na igen, a kicsike csak most kezdi el a dolgot..."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Oszlopnak csapódott egy turistabusz Budapesten

Oszlopnak csapódott egy turistabusz Budapesten

Újabb razzia volt a Fészeknél

Újabb razzia volt a Fészeknél

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Átalakítja műsorrendjét az RTL

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom