szerző:
Hírszerző/FH

Most először mutatják azt a közvélemény-kutatások az Egyesült Államokban, hogy az amerikaiak többsége támogatja az azonos neműek házasságát. Néhány éve még csak a 30 évesnél fiatalabbak körében voltak többségben a melegek esküvőjét támogatók, most már a harmincas-negyvenes korosztályban is.

A kérdést egy évtizede teszik fel kutatók az amerikaiaknak, s a pénteken ismertetett felmérés szerint az Egyesült Államok polgárainak 53 százaléka támogatja a melegházasságot, ez több mint húsz százalékkal magasabb, mint a 2004-es mélyponton mért 32 százalék. Az ABC News és a Washington Post által megrendelt kutatásban 1005 amerikai felnőttet kérdeztek a témában az elmúlt négy hétben. Gary Langer, a közvélemény-kutatást végző cég vezetője mérföldkőnek nevezte a mostani eredményeket, amelyek szerinte hosszan tartó, drámai erejű változást mutatnak a közvéleményben.

Öt évvel ezelőtt még csak 30 évnél fiatalabbak körében kapott többséget a melegházasságok támogatása, most már a harmincas-negyvenes éveikben járók között is - mutatja a felmérés.

Mindemellett az amerikaiak nagyon megosztottak a témában, nagyjából ugyanannyian nagyon ellenzik, mint amennyien nagyon támogatják, hogy az azonos neműek is házasodjanak egymással. A republikánus szavazók kétharmada ellene van a hivatalosan is elismert melegesküvőknek, a náluk is konzervatívabb evangéliumi protestáns közösségek tagjai között pedig háromnegyedes az elutasítás.

A melegek házassága az Egyesült Államok öt államában és a fővárosban, Washingtonban is legális, néhány másik államban pedig a homoszexuálisok élettársi kapcsolatát ismerik el. Az Obama-kormány múlt hónapban jelentette be, hogy tovább már nem áll ki egy 1996-os, a házasságok védelméről szóló törvény mellett, ebben szövetségi szinten tiltják a melegek házasságát. Az amerikai törvényhozás alsóházában többségben lévő republikánusok már be is jelentették, hogy bíróságon támadják meg az elnök döntését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!