szerző:
MTI

Zin el-Abidin ben Ali volt köztársasági elnök január 14-i bukása óta Tunéziában lassan, de biztosan halad előre a demokratikus átmenet - hangsúlyozta csütörtökön az MTI-nek telefonon nyilatkozva Kecskés Tibor, Magyarország tunéziai nagykövete.

A tunéziai helyzet normalizálódásáról, a demokratikus átalakulás menetéről szólva a magyar diplomata felhívta a figyelmet arra, hogy több kormányválságot követően március elején megalakult Bedzsi Kaid esz-Szebszi ideiglenes nemzeti egységkormánya, amely már reprezentatívabb a korábbiaknál. "Úgy tűnik, hogy a közvélemény és a politikai szereplők egyaránt elfogadják a kabinetet" - mondta a nagykövet. 

A kormányprogram tengelyében az áll, hogy július 24-én kerül sor az alkotmányozó nemzetgyűlési választásra. Ennek a testületnek lesz majd a feladata az ország új alkotmányának az elfogadása, és azt követően kerülhet sor a törvényhozási és az elnökválasztás megrendezésére. A tervek szerint e hónap végéig kell elfogadni a választási törvényt, ami lehetővé teszi, hogy megkezdjék a szükséges előkészületeket a választáshoz. Még a tavasz folyamán szabályozni kell a politikai pártok működését és finanszírozását is. 

A magyar nagykövet szerint a helyzet összességében véve nyugodt és stabil Tunéziában. Az újsütetű szabadság egyik velejárója - akárcsak húsz évvel ezelőtt a közép- és kelet-európai országokban -, hogy rengeteg új párt jegyeztette be magát, s ezek meglehetősen gyakran rendeznek kisebb felvonulásokat és tüntetéseket, hogy megismertessék magukat a közvéleménnyel. 

A civil szféra meglehetősen aktívan vett részt a forradalomban, s egyes civil szervezetek, amelyek a korábbi rendszer legkomolyabb ellenzékét jelentették, igyekszenek kivenni részüket a demokratikus átmenetből is: szakmai konferenciákat szerveznek, részt vesznek a kormány által szervezett társadalmi konzultációkban, és igyekeznek abban az irányban előrevinni a dolgokat, hogy Tunézia valóban demokráciává váljon. 

Kecskés szerint a legnagyobb nehézségek pillanatnyilag a gazdasági téren adódnak."Érthető és elkerülhetetlen, hogy a január 14-i forradalmat követő bizonytalanság és instabilitás semmiképpen nem járult hozzá ahhoz, hogy a gazdaság érintetlenül átvészelje ezt a pár hónapot. Ráadásul komoly bér- és szociális követelések jelentkeztek és jelentkeznek, amelyeknek a kezelése nem egyszerű feladat" - mondta Kecskés Tibor. 

A diplomata szerint egyelőre nem lehet beszélni a külföldi befektetők tömeges kivonulásáról. Ugyanakkor valószínű hogy az idei idegenforgalmi év - a turizmus rendkívül fontos a tunéziai nemzetgazdaság szempontjából - gyengébb lesz a korábbiaknál, s nem mindegy, hogy mekkora lesz a visszaesés mértéke. 

A magyar turisták nyugodtan utazhatnak Tunéziába, a helyzet biztonságos, s a diplomata azt ajánlja, hogy az utazni vágyók kísérjék figyelemmel a külügyminisztérium honlapját. A nagykövet elsősorban Tuniszra és a turisták által látogatott tengerparti övezetre, illetve nagyvárosokra érti azt, hogy "biztonságos a helyzet". 

A belső régiókban, ahonnan a forradalom elindult, egyelőre még nem ennyire megnyugtató a helyzet a hírek szerint, de a diplomata megjegyezte, hogy január 14-e óta egyetlen olyan esetről sincsen tudomásuk, hogy külföldit - külföldi volta miatt - bántódás ért volna Tunéziában. Ezeken a területeken nagyobbak a szociális feszültségek, gyakran vannak sztrájkok. Érdemes elkerülni ezeket a régiókat, amelyek amúgy sem turistacélpontok - mondta Kecskés Tibor.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sneider Tamás nem indul újra a Jobbik elnöki székéért

Sneider Tamás nem indul újra a Jobbik elnöki székéért

Marad az októberi nyár

Marad az októberi nyár

Gomperz: Szex, hazugság, videó

Gomperz: Szex, hazugság, videó

Gergely Márton: Orbán kínos pillanatai a Türk Tanácsban

Gergely Márton: Orbán kínos pillanatai a Türk Tanácsban

Zseniális karikatúrán a Brexit állása

Zseniális karikatúrán a Brexit állása

90 éves kaposvári fa lett az Év fája

90 éves kaposvári fa lett az Év fája