szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A japán atombiztonsági ügynökség utasította pénteken a Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető vállalatot (Tepco), hogy vizsgálja felül a legutóbb mért sugárzási értékeket, mert azok gyanúsan magasak.

Legutóbb, csütörtökön a talajvíz radioaktivitását mérték a folyamatosan sugárzó anyagokat kibocsátó erőmű környékén, és a Tepco közölte, hogy a radioaktivitás, vagyis a 131-es jódizotóp koncentrációja tízezerszer haladja meg az egészségügyi határértéket. Előző mérések alapján pedig azt közölték, hogy a tengervíz radioaktivitása az erőmű környékén több mint négyezerszerese a megengedettnek.

Az atombiztonsági ügynökség már többször kérte a Tepcót, hogy az ilyen magas mérési értékeket ellenőrizze, mielőtt közli, mert esetleg fölöslegesen pánikot kelt, és megingatja a közbizalmat maga iránt. Nisijama Hidehiko, az ügynökség szóvivője pénteken közölte: várják az üzemeltetőtől a friss adatokat.

A Tepco korábban elismerte, hogy hibás lehet az a számítógépes programja, amely elemzi a mérési adatokat, és emiatt esetleg hibásak az elemzési eredmények, de nem feltétlenül. Az atombiztonsági ügynökség lehetségesnek tartja, hogy felül kell vizsgálni minden olyan elemzési eredményt, amelyet a földrengés és a szökőár óta elvégzett mérések alapján számoltak ki.

A Tepco szóvivője csütörtökön azt mondta: a cég feltételezése szerint a talajvíz sugárszennyeződése nem fenyegeti az ivóvízkészleteket. Ezt az álláspontot erősítette nyilatkozatával pénteken egy környezetvédelemmel foglalkozó egyetemi professzor és egy egészségügyi minisztériumi tisztségviselő is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,5 méter – új táblákat rak az utak mellé a közútkezelő

1,5 méter – új táblákat rak az utak mellé a közútkezelő

Andrew Lloyd Webber is részt vett az oxfordi vakcina tesztjében

Andrew Lloyd Webber is részt vett az oxfordi vakcina tesztjében

Az Index.hu drámája és a karantén az ARC-kiállítás plakátjain is megjelenik

Az Index.hu drámája és a karantén az ARC-kiállítás plakátjain is megjelenik