szerző:
MTI

Éveken át írt, 1500 oldalas kiáltványt tett fel az internetre - csupán néhány órával a csaknem száz halottat követelő kettős merénylet előtt - az a norvég ámokfutó, aki 93 embert lemészárolt.

Anders Behring Breivik, a "marxistavadász" 2002-ben indította el keresztes hadjáratát az iszlám, a szocializmus és a médiák ellen. Az igen hosszú szövegben, amelyben keveredik naplójegyzet, terrorista kézikönyv, történelmi hivatkozás és politikai propaganda, a 32 éves norvég az "igazságosztó lovagok kommendátorának" tekinti magát, és jelzi, hogy felméri gyilkos terveinek hatását.

"A második világháború óta legnagyobb (náci) szörnyetegnek fognak címkézni" - olvasható az angolos Andrew Berwick álnéven írt, Európai függetlenségi nyilatkozat - 2083 című szövegben, amely a következő szavakkal zárul: "Azt hiszem, ez lesz az utolsó bekezdés. Most július 22-e, péntek van, 12 óra 51 perc." Alatta egy fotón a "Marxistavadász" feliratú fegyverrel látható.

Anders Behring Breivik
©

A manifesztumban visszatekinthetünk útjának 2002-es londoni kezdetére, amikor nyolc (meg nem nevezett) társával együtt megalapította az "Európai Katonai Rend és Büntető Törvényszék - a Templomos Lovagok" nevű szervezetet, amelynek célja "megelőző háború Európa kulturálisan marxista/multikulturális rezsimjei ellen", hogy "visszaszorítsuk, legyőzzük vagy meggyengítsük a most folyó iszlám megszállást/gyarmatosítást, stratégiai előnyre tegyünk szert egy elkerülhetetlen háborúban, mielőtt még a fenyegetés testet ölt".

"A párbeszéd ideje lejárt - folytatja a 93 embert lemészároló Breivik. - Adtunk egy esélyt a békének. Most ütött a fegyveres ellenállás órája." A szöveg, amelynek első oldalát a templomosok keresztje díszíti, tele van utalásokkal a muzulmánok elleni harc keresztény hadvezéreire. A most végrehajtott terv konkrét előkészületei azonban csak 2009 őszén kezdődtek az írás szerint. "Új szakasz kezdődött" - írja ebben az időszakban, tudatva, hogy alapított egy bányavállalatot és egy kis gazdaságot robbanóanyag-vásárlásainak fedezésére.

"Most kell vennem legálisan egy félautomata puskát és egy Glock (pisztolyt)" - olvasható egy 2010. szeptemberi bejegyzésben. A norvég média szerint e két fegyverre meg is kapta az engedélyt. 2011 májusától naplót vezet az előkészületekről, a vásárlásokról (főleg robbanószerek beszerzéséről), az utazásokról. A robbanóeszköz gyártásához szükséges anyagok listájának elején így ironizál: "Mindezt könnyű lenne beszerezni, kivéve, ha Abdalláh Rasíd Mohammednek hívnának." Készít egy listát a célba veendő európai országokról is, alapvetően a muzulmán lakosság aránya alapján, az élén Franciaország áll.

"Az egyik elsődleges célpont a (kormányzó norvég) szocialista-szociáldemokrata párt éves tanácskozása" - írja az őrült férfi, de említ újságíró-találkozókat és kulturális fesztiválokat, továbbá atomerőműveket és hivatali épületeket is. Végül a balközép kormány székháza és a Norvég Munkáspárt nyári tábora mellett döntött. Egyetlen korlátot szabott magának: "az európai multikulturalista elit elleni harc" mérlege nem haladhatja meg a "45 ezer halottat és az egymillió sebesültet" az "arányosság elve" értelmében.

Nagyítás-fotógalériánk a Utoya szigeti vérfürdő túlélőiről. Kattintson a képre!
©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Videó: kommandósok szállják meg a norvég mészárlás helyszínét

Egy norvég szélsőséges, Anders Behring Breivik Utoyán, a fővárostól alig 40 kilométerre északnyugatra fekvő szigeten rendezett vérfürdőt a Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének (AUF) a táborában. Oslóban hét, Utoyán legkevesebb 84 ember vesztette életét a merényletben. A magát rendőrnek álcázó férfit a kommandósok elfogták Utoya szigeten. A szigetet kommandósok szállták meg, az akcióról videófelvétel is készült.

MTI / hvg.hu Világ

Norvégia: eredménytelen rendőri akció

A norvég rendőrség kommandós egysége őrizetbe vett hat személyt Oslóban vasárnap a kettős merénylettel összefüggésben - értesült a Sky News televíziós állomás, míg az NRK norvég televízió arról számolt be, hogy a halálos áldozatok száma 93-ra emelkedett.

MTI Világ

Norvégia: az iszlám fenyegetettség "eltakarta" a többi veszélyt

Az iszlám terrorizmus az elmúlt években minden más fenyegetettséget "elhomályosított", s Európa rendkívül kevés figyelmet fordított a szélsőjobboldali fenyegetésre - így fogalmazták meg pártállástól függetlenül a legtekintélyesebb németországi lapok és terrorizmus-szakértők a szélsőjobboldali norvég férfi által elkövetett merényletek legfőbb tanulságait.

Szövegértésben átlag alatt, számolásban átlag felett vannak a magyarok

Szövegértésben átlag alatt, számolásban átlag felett vannak a magyarok

A Fidesz 8 éve alatt az uniós átlag duplájával nőtt a beszedett adó

A Fidesz 8 éve alatt az uniós átlag duplájával nőtt a beszedett adó

Matolcsy és Varga párharcában dőlhet el, merre fordul a gazdaság

Matolcsy és Varga párharcában dőlhet el, merre fordul a gazdaság

Vereséggel debütált a Puskás Aréna

Vereséggel debütált a Puskás Aréna

14 milliárdnyi rezsiutalványt váltottak be a nyugdíjasok

14 milliárdnyi rezsiutalványt váltottak be a nyugdíjasok

Kulka János Hazám-díjat kapott

Kulka János Hazám-díjat kapott