szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

David Petraeus tábornok, az Irakban és az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok volt parancsnoka szerdán, 37 évi katonai szolgálat után leszerelt, hogy átvegye a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetését - közölte az amerikai média.

Petraeus, aki az afganisztáni parancsnokságot július 18-án adta át John Allen tábornoknak, szerdán, a Pentagon előtt megrendezett búcsúztató szertartásán óva intett a katonai költségvetés túlzott csökkentésétől. Mint mondta, az alááshatja az amerikai haderő Irakban és Afganisztánban tökéletesített harci képességeit. A ceremónia házigazdája Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke volt, aki hamarosan szintén távozik posztjáról.

David Petraeus, akit nemzedékének legnagyobb befolyású katonai vezetőjének tartottak, szeptember 6-án ül a CIA igazgatói székébe. Hivatali elődje, Leon Panetta július 1-jén az amerikai védelmi minisztérium irányítását vette át. Petraeustól, mint a felkelés elleni harc szakértőjétől azt várják, hogy a CIA 20. igazgatójának minőségében az eddigiektől eltérő eszközökkel folytassa a harcot az al-Kaida és más terrorszervezetek legyőzésében.

David Petraeus
©

A legjelentősebb kémszolgálat irányításának átvétele meglehetősen váratlan fordulat egy olyan, négy háborús övezetben is bizonyított parancsnok karrierjében, akit sokan nemrégiben még esélyesnek tartottak az összfegyvernemi vezérkari főnökségre is. Katonai szakértők szerint a hívei által "Dávid királyként" emlegetett Petraeus fordította meg mind az iraki, mind az afganisztáni háború sorsát.

A tábornok ugyan megtarthatta volna mundérját, ám ő mégis a leszerelés mellett döntött, mert el akarta kerülni azt a látszatot, hogy militarizálni akarja az amerikai hírszerzést. Igaz, a CIA, akarva-akaratlanul még jóval Petraeus előtt ilyen képet alakított ki magáról: pakisztáni és jemeni drón-hadműveletei után ezen a benyomáson nehéz lesz változtatni.

Az 58 éves David Petraeusban - noha többször is kijelentette, hogy nem érdekli a politika - sokan a jövő potenciális republikánus elnökjelöltjét látják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Soros György ajánl egy receptet az EU-nak Orbánék ellen

Soros György ajánl egy receptet az EU-nak Orbánék ellen