szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sajtóhírek szerint a Julija Timosenko volt ukrán kormányfő perbe fogása és a Fehéroroszországgal fennálló feszült viszony beárnyékolja az Európai Unió keleti partnerségi csúcstalálkozóját. A kétnapos tanácskozás csütörtök este díszvacsorával kezdődött a soros EU-elnök, Lengyelország fővárosában.

A Keleti partnerség programban hat egykori szovjetköztársaság, Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Grúzia, Örményország és Azerbajdzsán vesz részt. A cseh EU-elnökség idején, 2009 első felében elindított program célja, hogy szorosabbra fűzze a politikai és a gazdasági kapcsolatokat a hat részt vevő országgal, és ezáltal minél stabilabb viszonyokat teremtsen az EU keleti szomszédságában.

A találkozóra nem hívták meg a 17 éve hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, aki az emberi jogok sorozatos megsértése miatt nem kaphat beutazóvízumot az EU területére. Minszk nagyköveti szinten óhajtja képviseltetni magát.

A német kormány a csúcstalálkozó előtt ismét követelte, hogy a fehérorosz hatóságok engedjék szabadon a bebörtönzött ellenzékieket. Donald Tusk lengyel kormányfő és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke találkozik a fehérorosz ellenzék képviselőivel, és Minszk számíthat rá, hogy keményen bírálni fogják a találkozóról kiadandó zárónyilatkozatban.

Fehéroroszország saját magát szigeteli el - mondta a lengyel külügyminiszter. Radoslaw Sikorski azt üzente a fehérorosz elnöknek: olyan lesz a viszonya Európával, mint amilyen a viszonya népével. Amíg a fehérorosz népet elnyomják, lehetetlen, hogy az EU szorosabbra fűzze a viszonyt Minszkkel, vagy további gazdasági segélyt folyósítson Fehéroroszországnak - mondta.

Ukrajnában a varsói csúcstalálkozó előestéjén javasolt az ügyészség hét év börtönbüntetést a Timosenko volt kormányfő ellen hivatali visszaélés címén folyó büntetőperben. Az EU többször óva intett attól, hogy az ellenzéki politikust - Viktor Janukovics elnök fő vetélytársát - elítéljék, sőt követelte Timosenko szabadon bocsátását, de követelése egyelőre süket fülekre talált. A 27-ek a Timosenko-ügy kimenetelétől tették függővé az EU-ukrán társulási megállapodás év végére tervezett aláírását.

Várhatóan a varsói csúcstalálkozón jelentik be, hogy Moldovával és Grúziával megkezdik a tárgyalásokat egy ilyen társulási megállapodás aláírásáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!