szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A számítástechnika óriásai, köztük az Apple riválisai, politikusok, a művészvilág, iPad- és iPhone-függő tinédzserek, a kütyük szerelmesei gyászolják szerte a világon Steve Jobs-t. Az Apple társalapítója szerdán hunyt el, 56 éves korában. Hasnyálmirigyrákban szenvedett.

Az Apple nagy versenytársai, a Google, a Sony, a Samsung és Microsoft csütörtökön félresöpörték a rivalizálást, hogy megemlékezzenek arról az emberről, aki olyan ikonikus termékek megálmodója és inspirálója volt, mit az Apple első számítógépe, valamint az iPod, az iPhone vagy az iPad.

"A digitális világ elveszítette vezérlő fényét, de Steve újításai, kreativitása nemzedékeken keresztül inspirálni fogja az álmodozókat, gondolkodókat" – olvasható Howard Stringer, a Sony Corp. elnök-vezérigazgatója közleményében.

©

A Samsung, amely többfrontos, hosszas bírósági csatát vív az Apple-lel az okostelefonok szabadalma kérdésben, csütörtöki közleményében "innovatív szellemnek" nevezte Jobst, "akire örökké emlékezni fognak". G. S Csoj, a dél-koreai elektronikai óriás vezérigazgatója olyan férfiként méltatta Jobst, "aki számtalan forradalmi változást vezetett be az számítástechnikai iparágban".

"Steve Jobs hatalmas látnok volt és mélyen tisztelt versenytárs" - méltatta az Apple alapítóját Mike Lazaridis és Jim Balsillie, a Blackberryket gyártó Research in Motion vezetője.

Jobs halálának híre futótűzként terjedt el az interneten, és együttérző üzenetek milliói árasztották el a nap folyamán az olyan közösségi oldalakat, mint a Facebook vagy a Twitter.

Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapító-vezérigazgatójának kommentjét néhány órán belül több mint 215 ezren lájkolták. "Steve, köszönöm, hogy mentorom és barátom voltál. Köszönöm, hogy megmutattad, hogy amit felépítesz, az megváltozathatja a világot" - írta.

©

Az internetkereső óriás, a Google a maga legegyszerűbb módján adta hírül felhasználóinak az Apple alapítójának halálát: a keresőablaknál Steve Jobs nevét, születési és halálozási évét tüntették fel egyszerű fekete betűkkel és az Apple Jobsnak emléket állító honlapjára vezető linkkel. A digitális részvétkönyvben folyamatosan újabb és újabb bejegyzések érkeznek.

Steven Spielberg filmrendező üzenetében Thomas Edison óta a legnagyobb újítónak nevezte Jobst, aki a világot az "ujjhegyeinkhez hozta". Sir Norman Foster, a világhírű brit építész példaképként, nagy ihletőként méltatta az elhunytat.

Barack Obama amerikai elnök hivatalos nyilatkozatában "látnoknak" nevezte Jobst. "Aligha lehet nagyobb elismerése Steve sikerének, mint az, hogy sokan a világon egy olyan készülék segítségével értesültek haláláról, amelyet ő talált fel". Dmitrij Medvegyev orosz államfő Twitter-üzenetében azt írta, hogy "a Steve Jobshoz hasonló emberek változtatják meg világunkat".

Az Apple cupertinói székhelyén és üzletei előtt világszerte - úgy az Egyesült Államokban, mint Kínában - gyászolók gyűltek össze, és gyertyagyújtással emlékeztek Jobsra. New Yorkban a Fifth Avenue-n lévő éjjel-nappal nyitva tartó üzlet előtt a gyertyák között egy iPhone-on Jobs fotója. Tokióban digitális gyertyagyújtással emlékeztek a rajongók. Voltak olyanok, akik piros almákba vésett üzenetekkel vettek búcsút.

A magyar IT-guruk is rengeteget köszönhettek Steve Jobsnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Steve Jobs-nap szerveződik a Facebookon

Steve Jobs-napnak nyilvánítanák október 14-ét. Aznap mindenki vegyen fekete garbót és kék farmert az Apple-vezér tiszteletére – kérik a szervezők. Az eseményeket a Steve Jobs Day, a Dress Up Like Steve Jobs Day, illetve egy kreatív cég által létrehozott weboldalon lehet követni.

hvg.hu Gazdaság

Magyar IT-guruk Steve Jobsról: "Jó irányban ült a lovon"

Még a magyar iparági kreatívok is tettek azért, hogy a Macintosh Európában is sikert arasson. De inkább azért az a jellemző, hogy valamiképp mindannyian Steve Jobs köpönyegéből bújtak elő. Az internet, az IT és a dizájn hazai nagyjai beszélnek arról, mit köszönhetnek Steve Jobsnak. Persze azon kívül, hogy valamennyien az Apple termékeit használják.

hvg.hu Tech

Önnek mit jelent Steve Jobs?

Rendhagyó ötlettel emlékezik a New York Times online az Apple elhunyt elnökére: az olvasók fotókat tölthetnek fel, az ő életüket miképpen befolyásolta az ikonikus Apple-vezér.

Mester Nándor Shake

Itt lakott Steve Jobs

Steve Jobs mindig is egyszerű emberként élte életét. Mielőtt újra visszatért az Apple élére 1996-ban, egy háromszobás, kaliforniai kúriában lakott feleségével.

Tudományos kudarc: leállítják az egyik francia vakcinajelölt munkálatait

Tudományos kudarc: leállítják az egyik francia vakcinajelölt munkálatait

Több krónikus betegségnél kockázatos lehet az orosz vakcina beadása

Több krónikus betegségnél kockázatos lehet az orosz vakcina beadása

Bezár az egykori Pannontej sajtgyár Zalaegerszegen, 83 ember kerül az utcára

Bezár az egykori Pannontej sajtgyár Zalaegerszegen, 83 ember kerül az utcára