szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még a magyar iparági kreatívok is tettek azért, hogy a Macintosh Európában is sikert arasson. De inkább azért az a jellemző, hogy valamiképp mindannyian Steve Jobs köpönyegéből bújtak elő. Az internet, az IT és a dizájn hazai nagyjai beszélnek arról, mit köszönhetnek Steve Jobsnak. Persze azon kívül, hogy valamennyien az Apple termékeit használják.

Bojár Gábor, a Graphisoft vezetője a hvg-hu-nak azt mondta, hogy valószínűleg ő csempészte be Európába az első Macintosh számítógépet: az amerikai határon az ülés alá rejtve hozta át 1984-ben, majd onnan tovább Európába. Az Apple-nek köszönhette a Graphisoft azt is, hogy már nagyon korán bekerült a nemzetközi IT-vérkeringésbe.

„A 80-as évek első felében mi tudtunk egyedül háromdimenziós modellezést bemutatni számítógépen. 1984-ben, a hannoveri CEBIT-en akarta az Apple prezentálni Európában először az új Macintosh-t. Steve Jobs inkognitóban előző nap végignézte az Apple Németország standját, ahol mi is ott lehettünk, hogy kiválassza, melyik szoftverrel szeretné bemutatni az új gépet. Ránk esett a választása. Az Apple Németország csapata egész éjjel azon dolgozott velünk, hogy a félórás bemutatónkat hogyan lehet öt percre lerövidíteni. De másnap Jobs annyira elemében volt, hogy a sajtó óriási érdeklődése mellett fél órán keresztül tesztelte a szoftverünket” – meséli Bojár.

©

A Graphisoft vezetője nagyon büszke arra, hogy amikor Jobs egy évvel később elkerült az Apple-től, és a cég vezetése rossz irányba fordult, a partnereik a 90-es évek elején azt tartották róluk, hogy a Graphisoft a világban az a cég, amely megőrizte a Jobs-féle Apple szellemiségét. Bojár annyit fűzött hozzá: most is az céljuk, hogy az Apple szellemi örökségét folytassák.

Elképesztő szuggesztivtitás

Beck György, jelenleg a Vodafone elnöke, korábban a HP és Compaq magyarországi vezetője, a PC-korszak hajnalán találkozott először Macintosh-sal. „Volt a magyar Multicenter, amitől persze el voltunk ájulva, de aztán szóltak, hogy van jobb is. Az első Macet Bojár Gáboréknál láttam, hihetetlen volt.” Évekkel később egyébként személyesen is találkozott Jobsszal, amiről a hvg.hu-nak azt mondta, hogy „egészen elképesztő szuggesszió áradt belőle: kreativitást és a megszállottságot sugárzott”.

Cikkek Steve Jobsról

''A világ elveszített egy látnoki képességű vezetőt''

Önnek mit jelent Steve Jobs?

Jobs útjai

Tíz érdekes tény, amit csak a rajongók tudnak Steve Jobsról

"Én sosem szereztem diplomát" – Steve Jobs diplomaosztó beszéde, videóval

Galéria: képes áttekintés Steve Jobs pályájáról

Beck szerint a legnagyobb tette az volt, hogy az IT-ből a telekommunikációba érkezve teljesen átalakította az egész szektort az iPhone-nal. „Korábban volt két telefonom, az egyikkel telefonáltam, a másikat e-mail és multimédia dolgokra használtam. Ma már csak az iPhone van, és többnek érzem, mint a korábbi kettőt. És az a fura, hogy egyre inkább elfeledkezem a notebookról is, mert a tablet a munkámhoz sokkal jobban illik. Jobsnak több ilyen újítása is volt, és bár nagy szavaknak tűnnek, de valóban azt gondolom, hogy az emberiség számára teremtett új, klasszikussá váló értékeket” – mondja Beck.

Etikus üzletember

Nyírő András internetes gurunak, az első hazai internetes hírportál, az Internettó, majd az Index alapító főszerkesztőjének személyes példaképe volt Jobs. Nyírő elsősorban az Apple-alapító etikai hozzállását emelte ki: azt, hogy az Apple-ben nem csak pénzkereseti lehetőséget látott, hanem missziót is. „Jobs az Apple termékeivel jobbá akarta tenni a világot. Talán a gyermekkora, a buddhizmusa és a betegsége is közrejátszott abban, hogy milyen üzletemberré vált. A termékbemutatói sem csak arra szolgáltak, hogy a közönség láthassa az új Apple-telefont vagy számítógépet: Jobs minden egyes beszédével meg akarta változtatni a világot.”

©

Nyírő szerint az is példamutató, hogy Jobs mindig képes volt talpra állni és megújulni. Kitartása Nyírő szerint világszerte sok emberben hagyott nyomott.

"Jó irányban ült a lovon"

Gacsal József, az Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatója egy öt-hat évvel ezelőtti eseményt elevenít fel Steve Jobsszal kapcsolatban: „Mielőtt az Intel-processzorokat használni kezdték volna az Apple-gépekben, a világ 3-4 ezer legfontosabb inteles emberét összegyűjtő éves dzsemborin egyszer csak megjelent Steve Jobs. Ő volt az aznapi sztárvendég. Még szó sem volt arról, hogy bármi közünk lenne az Apple-höz, de már akkor is olyan embernek tartották, mint »aki jó irányban ül a lovon«.

"2006-ban, amikor az Apple Intel-processzorokat kezdett használni, már nem jött el, de videón keresztül kedélyesen elcsevegett a házigazdákkal. Eléggé őszinte embernek tűnt, aki az Intellel kapcsolatban sosem rejtette véka alá, hogy jónak tartja az utat, amint elindult, de még többet akart."

Gacsal szerint az Intelnek sok olyan terméke van, amelynek a gyártási technológiáját Jobsnak köszönhetik, ilyenek az Apple-tévéhez és a Mac Minibe készült alkatrészek. "A Macbook Airbe készített első processzorokat például nem lehetett hajón szállítani a gyárból a gép szerelőhelyszínére, mert annyira érzékenyek voltak, ezért utasszállító repülőgépeket kellett beállítani” – mondta a hvg.hu-nak Gacsal.

Az üzletfejlesztési igazgatónak a mobilja és a számítógépe is Apple-gyártmány. "Miután hazavittem, a Macbookom néhány nap után eltűnt: kiderült, hogy a lányaim lecsaptak rá és nem is akarták visszaadni."

Jókor mondott nemet

Somlai-Fischer Szabolcsnak, a hazai start-up cégek közül a nemzetközileg is nagy sikert befutó Prezi.com társalapítójának és dizájnigazgatójának Jobs egyik interjúja ugrik be: „Van egy kedvenc idézetem tőle, amelyben arról beszél, hogy azokra a döntéseire a legbüszkébb, amikor nemet mondott. Ez volt az Apple-ben az óriási, hogy míg a konkurensek több ezer, akár tízezer termékkel is próbálkoztak, addig az Apple kemény munkával ki tudta választani azt a harmincat, amivel érdemes volt foglalkozniuk" – mondta Somlai-Fischer.

A dizájner emellett még a használat egyszerűségét, illetve a felhasználói élményt (usability and user experience) emelte ki az Apple-termékek kapcsán, ami az iparág alapköve lett. "Videók vannak fent a YouTube-on, melyeken idős emberek játszanak az iPaden, akik egyébként zavarba jönnek, ha személyi számítógép elé ültetik őket."

©

Somlai-Fischerék célja a Prezivel is hasonló: "Ennek a prezentációs szoftvernek is megvan az a tulajdonsága, hogy az információ megérinthető és egy nagy felületen mozgatható. Amikor a felnőtt tesztfelhasználóink ráéreznek erre, sokszor hangzik el: "jaj, ez pont olyan, mint az iPhone!”.

Sokan használják, de nem tudjuk, hányan

Dizájner, építész és általában kreatív körökben az Apple-termékek használata mára szinte már kötelezővé vált. Az Apple termékek hazai forgalmi adatairól azonban nem sikerült hivatalos adatokat megtudni. Kerestük a hazai forgalmazó, az Apcom CE Magyarország Kft.-t is, de a vezetője, Szeitl Tibor nem kívánt nyilatkozni.

A tisztánlátást nehezíti, hogy nincsenek is fellelhető – akár csak nem hivatalos – eladási adatok. Az Apple Blog szintén meg nem erősített forrásokra hivatkozva például úgy tudta, hogy 2010. novemberben 130 ezer iPhone volt forgalomban. Más termékekről hasonló adataink nincsenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank

Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között

Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között