szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kiszivárgott hírek szerint hivatalos európai uniós tagjelölti státust javasolhat az Európai Bizottság szerdán Szerbiának, a csatlakozási tárgyalások indításához ugyanakkor feltételeket kíván szabni.

Az EU brüsszeli végrehajtó szerve szokásos heti ülésén véglegesíti azt a jelentéscsomagját, amelyben az uniós tagjelölt, illetve a jelöltségre pályázó országok helyzetét értékeli, elsősorban az uniós integrációs folyamat szempontjából.

Az előzetesen kiszivárogtatott tervek szerint Szerbia esetében a bizottság támogatni készül az ország tagjelölti törekvéseit, hogy elismerje ezzel a reformokban elért eredményeket, illetve délszláv háborús bűnösök törvényszékre jutásának segítését.

A szerdai találkozón véglegesített javaslatokat később még az uniós tagállamok is megvitatják, és az utóbbiak közül többen bírálták Szerbia teljesítményét, elsősorban a koszovói feszültség kiéleződése miatt.

A tervezett javaslat szerint a Koszovóval folytatott együttműködés javítása lehet az egyik feltétele annak, hogy az EU később megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat Belgráddal.

Szerbia mellett Horvátországról, Törökországról, Izlandról, Macedóniáról, Albániáról, Bosznia-Hercegovináról, Montenegróról is értékelést ad az Európai Bizottság. Montenegrónál a testület a csatlakozási tárgyalások megkezdésére tehet javaslatot, míg Zágráb esetében azt kell jeleznie, hogy az ország készen áll az unióba lépésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!