szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A koszovói nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) és az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziója (EULEX) eltérően vélekedik arról, hogy hol kezdjék az észak-koszovói barikádok eltávolítását.

A KFOR és az EULEX képviselői megvitatták a barikádok felszámolására kidolgozott operatív tervet, de nem tudtak közös nevezőre jutni abban, hogy hol kezdjék el a műveletet - olvasható a Blic című belgrádi lap csütörtöki internetes kiadásában. 

Az EULEX Pristinához "húzó" képviselői úgy vélik, hogy az észak-koszovói szerbek reakcióját a Kosovska Mitrovica északi és déli részét elválasztó híd szabaddá tételében kellene lemérni. A szerbek az  északi oldalán erős barikádot emeltek a minap és ezzel gyakorlatilag lezárták a hidat.

A Blic  jól értesült külföldi diplomatákra hivatkozva azt állítja, hogy az EULEX sürgeti az úttorlaszok eltávolítását, a KFOR viszont kerüli az összeütközést a helyi szerbekkel. Az EU rendőrségi missziójának főleg francia alkalmazottai sürgetnek határozott fellépést, míg a misszió brit tagjai a politikai megoldást keresnék.

A KFOR katonái csütörtök reggel szemlét tartottak a mitrovicai hídon és környékén, és megpróbálták rávenni a szerbeket a barikád eltávolítására, de azok visszautasították a békefenntartók követelését. A "munkamegosztás" értelmében a barikádokat a KFOR gépesített egységeinek kellene eltávolítaniuk, az EULEX tagjai viszont eközben a rend fenntartására ügyelnének.

A KFOR csütörtökön reggel ellenőrző pontot létesített a Jarinje észak-koszovói átkelő közelében levő egyik úton, amelyet a szerbek illegális határátlépésre használnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

Már vagyonkezeléssel is foglalkozik a hazai randivonalak királya

Már vagyonkezeléssel is foglalkozik a hazai randivonalak királya

Több mint 30 ezer alkalmazottat küld el a Disney

Több mint 30 ezer alkalmazottat küld el a Disney