szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hosszas parlamenti vita után Ukrajna mégis át áll a téli időszámításra október utolsó vasárnapján. A kijevi politikusok számára alapvető fontosságúnak tűnik, hogy Moszkvához vagy inkább a nyugati világhoz közeledjen az ország – ennek mentén döntöttek ebben a kérdésben is.

Ukrajnában a politika befolyásolta, hogy az ország mégis átálljon vasárnap a téli időszámításra – sokáig úgy tűnt, keleti szomszédunk „kilép a sorból”. Az ukrán parlament szeptember 20-i határozatában ugyanis eltörölték a téli időszámítást - Moszkvához igazodva, az orosz parlament már korábban megtette ezt a lépést.
Válaszul Ukrajna nyugati régiói tiltakozó jegyzéket küldtek a fővárosba, mivel az így kialakult időeltolódás nem szolgálja az érdekeiket.

A határozat elfogadásához feltételül akarták szabni, hogy a nyugati megyék igazodhassanak a Közép-európai időszámításhoz.  Ezzel komoly vita indult az ukrán képviselők között, a parlament múlt hét keddi ülésén csak másodszori nekifutásra tudták véglegesíteni a határozatot: október utolsó vasárnapján mégis visszahúzzák egy órával a mutatókat.

Mindig az a ... politika

A óra átállításról szóló vita hátterében inkább politikai, mint sem gazdasági érdek húzódik. Korábban nem készült Ukrajnában azzal kapcsolatban felmérés, hogy az óra átállás milyen gazdasági előnyökkel jár az országra nézve. Inkább arról lehet szó, hogy a keleti, többségében oroszok lakta területek inkább Moszkva felé orientálódnának, míg a nyugati megyék számára az Európai Unió a cél.

Nézetek ütköztetése a kijevi parlamentben: ha az óraátállításon nem is mentek ölre, vita azért volt
©

Ugyanakkor nehéz áthidalni azt a tényt, hogy az országon három időzóna is keresztülmegy. Sokkal inkább a közlekedésben okozna fejfájást az óraátállás eltörlése, azon belül is a nemzetközi járatok menetrendjében lehettek volna bonyodalmak. Az európai országokban ugyanis áttérnek a téli időszámításra és  ennek megfelelően alakítják a menetrendet is.

Tavasszal visszatérnek rá

Úgy tűnt, Kijev jó pontot akart szerezni Oroszországban azzal, hogy a moszkvai rendszerhez igazodnak – ahol is csak nyári időszámítás van. Gazdasági téren persze lehet érvelni az átállás megszüntetés mellett, hiszen erős az orosz befolyás az ukrán gazdaságban. Az átállás megtartásával azonban legalább nem szerez újabb rossz pontot magának a kijevi vezetés az Uniós vezetők szemében -miközben a Julija Timosenko elleni perrel már így is sikerült kiverni a biztosítékot.

Egyelőre a mostani döntés sem hosszú távú, tavasszal ismét napirendjére veszi a parlament az óraátállítás eltörlését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Visszaállították a téli időszámítást Ukrajnában

Az ukrán parlament kedden érvénytelenítette a téli időszámítás eltörléséről alig egy hónapja elfogadott rendeletét, így október 30-án Ukrajnában is a téli időszámításnak megfelelően állítják át az órákat.

MTI Világ

Eltörölték a téli időszámítást a szomszédban

Az ukrán parlament kedden jogszabályt fogadott el, amely szerint Ukrajnában a jövőben megszűnik a téli és a nyári időszámítás váltakozása, rögzítik a nyári időszámítást – adták hírül ukrán hírportálok.

MTI Itthon

Vasárnap térünk át a téli időszámításra

Vasárnapra virradó éjjel térünk át a téli időszámításra, az órákat vasárnap hajnali 3 órakor 2 órára kell állítani. Az átállás a MÁV és a BKV menetrendjét is érinti.

Nagyobb sebességre kapcsol a Google, 400 új játék jön a Stadiára

Nagyobb sebességre kapcsol a Google, 400 új játék jön a Stadiára

Merkely: Csökken a fertőzöttek aránya

Merkely: Csökken a fertőzöttek aránya

Tényleg veszélyes készpénzt használni járvány idején? Itt a legújabb válasz

Tényleg veszélyes készpénzt használni járvány idején? Itt a legújabb válasz