szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy kétéves kora óta Amerikában nevelkedett szomáliai követett el öngyilkos merényletet a hét végén Szomália fővárosában - közölte vasárnap az al-Shabaab radikális iszlamista szervezet.

Az al-Shabaab több rádióadójában is lejátszottak egy hangfelvételt, amelyről azt állították, a szombaton öngyilkos merényletben "mártírhalált halt" amerikai, Abdusalam Muhajir beszél rajta. E szerint a férfi - akinek életkorát nem árulták el - volt az egyik merénylő abban a kettős öngyilkos merényletben, amelyet az Afrikai Unió szomáliai missziójának (Amisom) és a szomáliai hadseregnek a közös bázisán követtek el szombaton Mogadishuban, a városközponttól északra.

Beszámolók szerint a szomáliai hadsereg egyenruháját viselő merénylők a kapun belül hozták működésbe a testükre erősített robbanószerkezetet. Az Amisom tájékoztatása szerint két katona megsebesült a merényletben.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt években több tucatnyi szomáliai származású, az Egyesült Államokban született vagy ott felnőtt fiatal utazott Szomáliába, hogy csatlakozzon az al-Shabaabhoz. Idén egy amerikai bíróság el is ítélte egy bűnszervezet tagjait, amiért a szomáliai iszlamisták soraiba toborzott, főleg a Minneapolisban és környékén élő szomáliai családok fiataljai körében.

Az al-Shabaab ellenőrzi Szomália középső és déli területeinek nagy részét. A szomáliai hadsereg augusztus elején kiszorította az iszlamistákat az Afrika szarván elterülő bukott állam fővárosából. Azóta a magát az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat szövetségesének mondó szervezet több merényletet követett el. Október 4-én 82-en vesztették életüket Mogadishuban egy minisztériumi épületegyüttesnél elkövetett robbantásban. Ez volt minden idők legsúlyosabb robbantásos merénylete a szomáliai fővárosban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

Kedvez az autófeltöréseknek a kijárási tilalom

Kedvez az autófeltöréseknek a kijárási tilalom

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul