szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csütörtök estig távozniuk kell a londoni belvárosban hetek óta táborozó antikapitalista tüntetőknek, ellenkező esetben jogi eljárás indul eltávolításukra - közölte szerdán a londoni City önkormányzata.

A londoni "felháborodottak" a világ sok más országában lezajlott akciókhoz hasonlóan október közepén megpróbálták "visszafoglalni" a nép nevében a várost. Célpontjuk a Szent Pál székesegyház közvetlen közelében működő Londoni Értéktőzsde (LSE) lett volna, ám ide a rendőrség nem engedte be őket. 

A jórészt fiatalokból álló londoni tüntetők ezt tudomásul vették, és a szomszédos anglikán főtemplom tövében vertek tábort. A székesegyház előtti téren - amelyet a táborozók az egyiptomi felkelés jelképévé vált kairói tér után "Tahrir Square"-re neveztek át - egész sátorváros alakult ki, hozzávetőleg kétszáz kisebb-nagyobb sátorral, tábori konyhával és mellékhelyiségekkel, toborzóközponttal és röplapterjesztő standokkal, kapitalizmusellenes jelszavakat hirdető plakátokkal és transzparensekkel.

A Szent Pál székesegyház - a II. világháború óta első ízben - a tiltakozók táborverése után egy időre bezárt, de néhány nap után ismét megnyitotta kapuit a hívők és a látogatók előtt. 

A londoni pénzügyi központ elöljárósága, a City of London Corporation azonban  szerdán közölte a tüntetőkkel, hogy csütörtök este, helyi idő szerint 18 óráig fel kell számolniuk a sátortábort. A hivatal illetékesei mindegyik sátorra külön írásos távozási utasítást tűztek, figyelmeztetve a tiltakozókat, hogy ha a meghatározott időpontig nem hagyják el a teret, a City a londoni felsőbíróságon indít jogi eljárást karhatalmi eltávolításuk elrendelése végett.

A táborozók szinte azonnal letépték és eldobták a sátraikra tűzött hivatalos felszólításokat, és képviselőik közölték, hogy nem áll szándékukban felszámolni a tábort. A tiltakozók azért nem tudták elfoglalni eredeti célpontjukat, a Londoni Értéktőzsdének is otthont adó Paternoster Square-t, mert az teljes egészében magánterület - egy japán ingatlanbefektető társaság tulajdona -, és bár rendszerint nyitva áll a járókelők előtt, a tulajdonos cég azonban bármikor indok nélkül lezárathatja.

Ez történt az októberi sikertelen tőzsdefoglalási kísérlet után is, amikor a Paternoster Square minden bejáratát rendőrségi furgonok torlaszolták el, a furgonok előtt pedig külön kihelyezett, hivatalos hatósági pecséttel ellátott felhívás volt olvasható arról, hogy a tér magánterület, és a belépéshez, valamint az átjáráshoz fűződő általános jogot a tulajdonos azonnali hatállyal visszavonta. Ha valaki ennek ellenére engedély nélkül belép, birtokháborítás címén vonható felelősségre - figyelmeztette a felhívás a tüntetőket.

A szerdai londoni hatósági fellépés előtt egy nappal a New York-i rendőrség  felszámolta az ottani üzleti negyedben sátorozó antikapitalista tüntetők táborát,  egészségügyi és biztonsági kockázatokra hivatkozva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!