szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tikos küldetéseire szokták használni az olyan pilóta nélküli, lopakodó repülőgépeket, amelyekből egyet az Egyesült Államok Iránban "elveszített" - közölte kedden amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a The Washington Post.

Az RQ-170-es a CIA-flotta egyik legérzékenyebb, az ellenség védelmének megkerülésére tervezett felderítő eszköze. A lelőtt drón küldetését hivatalosan nem fedték fel; a lap is csak arra mutatott rá, hogy amerikai hírszerzés szerint Irán nukleáris fegyver kifejlesztésére törekszik és mind Irakban, mind Afganisztánban támogatja a nyugati koalícióval szemben harcoló erőket.

A CIA radarjel-elnyelő borítással ellátott, denevérszárnyú RQ-170-eseket vetett be az olyan kényes célpontok megfigyelésére, mint amilyen Oszama bin Laden búvóhelye volt Pakisztánban. A terroristavezérrel május elején az amerikai haditengerészet SEAL kommandója végzett.

Az Afganisztánban harcoló nemzetközi erők (ISAF) korábban kiadott közleményéből nem derült ki, hogy a pilóta nélküli gépet az amerikai hadsereg, vagy a CIA üzemeltette-e. A dokumentum szerint az irányítók "elvesztették az ellenőrzést" a drón felett, amely "Nyugat-Afganisztán" felett teljesített feladatot. Szakértők már a kommüniké kiadásakor feszegetni kezdték, hogy mi szükség volt egy ilyen fejlett technológiájú megfigyelőeszközt bevetni állítólag Afganisztán légterében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Navalnij úton van Oroszországba

Navalnij úton van Oroszországba

Zúgolódnak a karanténba kényszerített teniszezők Ausztráliában

Zúgolódnak a karanténba kényszerített teniszezők Ausztráliában