szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Visszakerült Kínába 22 dinoszaurusztojást tartalmazó fosszília, öt évvel azután, hogy kicsempészték az országból az Egyesült Államokba - adta hírül a kínai állami rádió.

2006. december 3-án egy Los Angeles-i árverésen 420 ezer dollárt, vagyis több mint 90 millió forintnak megfelelő összeget fizetett valaki megkövesedett tojásokat tartalmazó fosszíliáért. Az amerikai média később felfedte, hogy a lelet valószínűleg nem legális úton jutott az országba.

Egy héttel később Csi Csiang, az Állami Paleontológiai Bizottság igazgatóhelyettese szerint a szakma számos neves képviselőjének felszólítására Kína megkezdte a tárgyalásokat a fosszília visszaszerzésének lehetőségeiről.

Az igazgatóhelyettes a lelet vélhető származási helyére, Kuangtung tartományba utazott, hogy felértékelje a megkövült "fészket".

Miután Kína megdönthetetlen bizonyítékokkal szolgált, az ország történelmében először kizárólag diplomáciai eszközökkel sikerült visszaszereznie egy kicsempészett kincset.

Csi Csiang szerint az ügy sikere reményt adhat Kína számára, hogy más, illegálisan elvesztett műkincsek visszaszerzésére is felhasználhatóak lesznek a diplomáciai kapcsolatok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!