szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament (EP) szocialista frakciója - csütörtöki közleményében - határozott uniós cselekvést sürgetett Magyarország ügyében, és megfontolásra javasolta a magyar kormány elleni szankciók elrendelését.

A frakció felkérte José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, hogy a január derekán tartandó strasbourgi plenáris EP-ülésen számoljon be a magyar hatóságok "nagy mértékben ellentmondásos" törvényalkotási lépéseiről, illetve az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény ezzel kapcsolatos kezdeményezéseiről.

Az EP szocialista képviselőcsoportja szerint az EU-nak fontolóra kell vennie az uniós alapszerződés 7. cikkének alkalmazását, ha "Orbán Viktor kormánya tovább dacol az európai joggal és értékekkel". A szóban forgó cikk arról szól: egy tagállam egyes jogait - beleértve a szavazati jogát - fel lehet függeszteni, ha megállapítják, hogy fennáll az uniós alapértékek súlyos megsértésének egyértelmű veszélye.

©

Ilyen tartalmú megállapítást a tagállami kormányokat képviselő Európai Tanács tehet, tagjainak négyötödös többségével és az Európai Parlament egyetértésének elnyerését követően. Az uniós alapértékeket, amelyekre a 7. cikk utal, az alapszerződés 2. cikke sorolja fel. Eszerint "az unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok - ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait - tiszteletben tartásának értékein alapul. Ezek az értékek közösek a tagállamokban, a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség társadalmában."

"A magyar lakosság oldalán állunk, amelyet egyre nagyobb nyomás alá helyez és egyre inkább megterhel az Orbán-kormány" - olvasható a szocialisták csütörtöki közleményében.

Hannes Swoboda osztrák szociáldemokrata EP-képviselő - aki a szocialista frakcióvezetői tisztség várományosa abban az esetben, ha Martin Schulz jelenlegi frakcióvezetőt ebben a hónapban az Európai Parlament elnökévé választják - a frakció közleményéhez hozzáfűzte: üdvözölné, ha az Európai Néppárt felfüggesztené Orbán Viktor alelnöki pozícióját, valamint "bátorítja" azt, hogy függesszék fel a Fidesz tagságát az Európai Néppártban, "mindaddig, amíg Orbán miniszterelnök szándékosan megsérti az európai jogot és értékeket".

Mint megírtuk: szerdán az Európai Parlament zöld frakciója is kezdeményezte, hogy az EU indítson eljárást Magyarország ellen az európai unió alapvető értékeinek megsértése miatt, az Európai Parlament szocialista frakciója pedig már szerdán a maihoz hasonló közleményt adott ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megalázó a minimálbér-emelési javaslat a közszféra négy szakszervezete szerint

Megalázó a minimálbér-emelési javaslat a közszféra négy szakszervezete szerint

Gyerekpornót és 30 millió forint értékű kokaint találtak egy szudáni nőnél Budapesten

Gyerekpornót és 30 millió forint értékű kokaint találtak egy szudáni nőnél Budapesten

Helena Dalli: A járvány utáni helyreállításban is kiemelt szerepet szán az EU a fogyatékkal élők segítésének

Helena Dalli: A járvány utáni helyreállításban is kiemelt szerepet szán az EU a fogyatékkal élők segítésének