szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felfüggesztették a kutatási és mentési munkálatokat pénteken az olaszországi Giglio szigeténél elsüllyedt utasszállítónál, miután a viharos időben megmozdult a hajótest - közölte a tűzoltók szóvivője.

A különböző mentőegységek hamarosan megvitatják a helyzetet és a teendőket - mondta Luca Cari. Azt nem tudta megmondani, hogy mennyire mozdult meg a hajó. 

Giglio szigeténél a tengeren, ahol a Costa Concordia egy héttel ezelőtt szerencsétlenül járt, változó irányú szél kelt hullámokat, és a nap folyamán várhatóan még rosszabbra fordul az időjárás. A szél ereje eléri az óránkénti 40-50 kilométert, a hullámok magassága pedig a másfél métert. A víz alatti áramlatok elmozdíthatják a hajótestet, amely a lejtős tengerfenéken a mélybe csúszhat és teljesen elsüllyedhet. 

A Costa Concordia mozgását műholdas felvételeken is figyelik. A tervek szerint a hajótestet drótkötelekkel rögzítik a parti sziklákhoz. Alessandro Bosonero, a haditengerészet képviselője kijelentette, hogy a hajó bizonytalan helyzete miatt a búvárok nem ereszkedhetnek le a mélybe.  

Nem kezdődött meg még a hajótestben maradt mintegy 2, 380 tonna, a környezetet szennyezéssel fenyegető  gázolaj kiszivattyúzása sem. A művelet, amely 2-3 hétig is eltarthat, amúgy sem könnyű, mert az üzemanyagot előbb fel kell melegíteni, hogy folyékonyabbá váljon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon

Trump kegyelmet adott a volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Trump kegyelmet adott a volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Egy szál pólóban, majdnem 300-zal száguldott az autópályán egy 19 éves motoros Angliában

Egy szál pólóban, majdnem 300-zal száguldott az autópályán egy 19 éves motoros Angliában