szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Háled Mesaal, a palesztin Hamász mozgalom vezetője lényegében felszámolta eddigi székhelyét Szíriában, ahol a népi felkelés mára több ezer halálos áldozatot követelt - jelentette a The New York Times.

Az amerikai napilap által idézett Hamász-források pénteki közlése szerint Mesaal már nem tér vissza Szíriába.

 "Az ottani helyzet nem teszi lehetővé a vezetés maradását" - erősítette meg a radikális iszlamista mozgalom egyik tisztségviselője Gáza. "A Hamász egyetlen vezetője sem maradt Damaszkuszban" - mondta a tisztségviselő, hozzátéve, hogy biztonsági megfontolásból távoznak.

A Hamász vezetői már december végén jelezték, hogy a szervezet megkezdte kivonulását Szíriából, mert az országban bizonytalanná vált a helyzet az Aszad elnök rendszere elleni tiltakozások miatt.

A Reuters brit hírügynökség pénteken egy diplomáciai forrásra hivatkozva azt írta, hogy a mozgalmát eddig damaszkuszi száműzetésből irányító Mesaal egy ideje "szinte folyamatosan távol van", utazik a térségben.

Damaszkusz elszigetelődött a Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen tíz hónapja tartó felkelés véres összecsapásai miatt, és nem biztonságos - mondta a diplomata, hozzátéve, hogy Mesaal már nem tudott külföldi látogatókat sem fogadni a szíriai fővárosban. 

 Elemzők szerint - írta a Reuters - a palesztin vezetőt kellemetlen helyzetbe hozta az Asszad-rezsim tiltakozókkal való erőszakos leszámolása is, amelyben mára több mint ötezer embert öltek meg. A biztonsági erők akcióinak számos olyan szunnita muzulmán esett áldozatul, akik a Hamászt támogató Muzulmán Testvériség mozgalomhoz tartoztak.

Aszad elnök hatalma elsősorban az alavitákra (a síita iszlám egyik elágazását képező szektára) és más kisebbségekre támaszkodik.

A Hamász szíriai helyzetének megrendüléséhez hozzájárult az is - írja a The New York Times -, hogy a Gázai övezetet irányító mozgalom korábban támogatásáról biztosította a tunéziai, az egyiptomi és a líbiai kormányt sorra megdöntő arab lázadásokat, de kínos helyzetbe került, amikor a szíriai ellenzék is fellépett Bassár el-Aszad elnök ellen, aki éveken át menedéket nyújtott száműzött palesztin vezetőknek.

Háled Mesaal a tervek szerint Jordániába utazik vasárnap, első ízben azóta, hogy onnan 1999-ben kiutasították. Mesaallal együtt megy Ammánba Tamím ben Hamad Ál Száni sejk, katari trónörökös, a szíriai rezsim egyik leghangosabb bírálója, s II. Abdalláh jordániai uralkodó mindkettőjüket fogadja majd. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba

Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba

Egy epizód után a podcastek negyede megy a levesbe

Egy epizód után a podcastek negyede megy a levesbe