szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Visszautasította Magyarország ausztriai nagykövete Paul Lendvai kijelentéseit egy esetleges magyar államcsődről. Szalay-Bobrovniczky Vince a Kurier című osztrák napilap hétfői számában közzétett levélben azt írta: Magyarországnak vannak tartalékai, és „egy államcsőd nem téma”.

Paul Lendvai szavai azt jelentik, hogy folytatni kellene a "Magyarország-szapulást", mert Ausztria gazdasági érdekei így jobban érvényesülnek – reagált Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország ausztriai nagykövete a Kurierban megjelent olvasói levelében egy korábbi interjúra, amelyben Lendvai úgy vélte: nagyon visszafogott az osztrák kormány fellépése az osztrák gazdasági szereplők elemi érdekeinek védelme terén, és Magyarországnak sürgősen pénzügyi segítségre van szüksége, hitel nélkül "nem éli túl".

A nagykövet hangsúlyozta: Magyarországnak vannak tartalékai, kereskedelmi többlettel rendelkezik, a forint euróval szembeni árfolyama 300 forint körül valamennyire stabilizálódott, és az ország fizetőképes. "Egy államcsőd nem téma, ezt vitatni felelőtlenség és az osztrák tőke elvesztésének cinikus beszámítását jelenti" - tette hozzá. "Magyarország stabilitása Ausztria pártokon átívelő érdeke" - tette hozzá.

"Az olvasóknak, akiket szisztematikusan félrevezetnek, még egyszer nyomatékosan tudomására kell hoznunk: az Orbán-kormány gazdasági intézkedései nem az osztrák cégek ellen irányulnak, magyar vállalatoknak (OTP, Mol) jóval több válságadót kellett ugyanis befizetniük nagyobb piaci részesedésük miatt" - írta a diplomata.

Paul Lendvai
©

"Az osztrák vállalatok magyarországi érdemeit elismerjük és hálásak vagyunk azokért, még ha ugyanakkor meg is jegyezzük, hogy nagyon jó üzleteket kötöttek Magyarországon" - áll a levélben. A nagykövet kérte az osztrák vállalatokat arra, hogy - mint fogalmazott - ne hagyják magukat "rémforgatókönyvektől" elijeszteni. Az állampolgárok az Orbán-kormánynak adtak túlnyomó többséggel felhatalmazást, és nem "egy demokratikus legitimációban hiányt szenvedő szakértői kormánynak" - fogalmazott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Putyin szerint stabilizálódik a járványhelyzet Oroszországban, enyhíthetnek a korlátozásokon

Putyin szerint stabilizálódik a járványhelyzet Oroszországban, enyhíthetnek a korlátozásokon

Kétszáz fős illegális bulit számolt fel a rendőrség Kolozsváron

Kétszáz fős illegális bulit számolt fel a rendőrség Kolozsváron