szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Észak-Korea és az óvatosan derűlátó Egyesült Államok képviselői újabb tárgyalásokra ültek össze csütörtökön Pekingben, az elsőkre azóta, hogy tavaly december 17-én meghalt a sztálinista államot hosszú időn át vezető Kim Dzsong Il, s a helyére legkisebbik fia, Kim Dzsong Un lépett.

A megbeszélések jelzéseket adhatnak arról, kész-e az új phenjani kormány elfogadni a szomszédai és Washington által kért lépéseket, hogy újraindulhassanak a 2009-ben megszakadt hathatalmi leszerelési tárgyalások, amelyek sikere esetén Észak-Korea segélyhez és diplomáciai engedményekhez juthat, cserébe az atomfegyverprogramjáról való lemondásért.

Az amerikai küldött, Glyn Davies nagykövet, a bécsi székhelyű nemzetközi szervezetekkel, így a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) is kapcsolatot tartó amerikai misszió vezetője Kim Kje Gvannal, az észak-koreai külügyminiszter első helyettesével ült tárgyalóasztalhoz.

"A mai nap, ahogy mondják, 'a meccs napja'" - mondta Davies, amint bement az észak-koreai nagykövetség épületébe. A helyi idő szerint reggeli két és fél órás megbeszélést délután az amerikai nagykövetségen folytatták. Előző nap, szerdán az amerikai küldött "pozitív jeleket" említett, de hozzátette, hogy a hatoldalú tárgyalások felújítása Phenjanon múlik.

A szóban forgó tárgyalásokon, amelyeknek Peking a házigazdája, az Egyesült Államok, Észak-Korea és Kína mellett Dél-Korea, Japán és Oroszország képviselői vesznek részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért