szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagyon szokatlan döntésnek nevezte a Magyarországnak járó kohéziós EU-támogatások felfüggesztésének kilátásba helyezését pénteki londoni sajtóbeszélgetésén Szájer József.

A Fidesz európai parlamenti képviselője, az EP néppárti képviselőcsoportjának alelnöke a londoni magyar nagykövetségen brit és magyar újságírók előtt kifejtette: azért tartja nagyon szokatlannak az eljárást, mert az Európai Bizottság a felfüggesztésről szóló javaslatot egy "feltételezett helyzetre alapozta", a 2013-as költségvetéssel kapcsolatos magyar és bizottsági álláspontok eltéréséből kiindulva.

Szájer József szerint a hiányvárakozások közötti eltérés mintegy 0,25 százalékpont, mivel a magyar kormány éppen 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiányt vár jövőre, Brüsszel várakozása ugyanakkor 3,25 százalék.

A magyar EP-képviselő szerint ráadásul olyan időszakban alkalmazzák első ízben egy EU-tagállam esetében "ezt a nukleáris opciót" (vagyis a kohéziós támogatások felfüggesztését), amikor például Görögország magánbankokkal szembeni adósságainak felét éppen elengedik. Szájer József szerint Magyarország és Görögország "nagyon különböző bánásmódban" részesül.

A politikus nagyon szokatlannak nevezte pénteki londoni tájékoztatóján azt is, hogy az EU-bizottság elnöke még a jegybanktörvény elfogadása előtt levélben kérte a törvényalkotás leállítását. Szájer József szerint az eljárási rend ugyanis az, hogy egy adott tagállam elfogad egy törvényt, és a bizottság ezután kezd hozzá annak tanulmányozásához. "Ez a játékszabály, de a játékszabály, a kötelezettségvállalás a klub előírásainak (betartására) nem egyoldalú dolog, ez a másik oldalra is vonatkozik (...) nagyon szokatlan eljárás az Európai Bizottság részéről, hogy ilyesmit írjon".

Az EP-képviselő szerint ez még a magyar alkotmányos renddel sincs összhangban, a magyar miniszterelnöknek ugyanis nagyon korlátozottak a lehetőségei egy adott törvényjavaslati elem visszavonására, ha a javaslat már a parlament előtt van.

Szájer József
©

A tájékoztató után - az MTI kérdésére, hogy mi a véleménye azokról az elemzői véleményekről, amelyek szerint a kohéziós támogatások felfüggesztésének felvetése az EU tárgyalási taktikájának része lehet - Szájer József kijelentette: meggyőződése szerint az EU-bizottságnak az európai uniós jogot kell betartatnia, ami annyit jelent, hogy a szabályokat nem nyomásgyakorlásra kell felhasználni. "Ami ebben a döntésben meglepő, az az, hogy egy hipotetikus, jövőbeni kérdésre vonatkozóan javasolja felfüggeszteni a kohéziós támogatások egy részét" - tette hozzá.

Szájer József szerint ez nemcsak szokatlan, de az sem biztos, hogy jogilag teljes mértékben korrekt, mivel egy ilyen típusú felfüggesztést - különösen akkor, amikor ezt első ízben alkalmazná a bizottság - nagyon szigorúan és alaposan végig kell gondolni jogilag. Ha ezt politikai nyomásgyakorlásra akarják felhasználni, az szembemenne az európai joggal és szokásokkal - fogalmazott a Fidesz EP-képviselője.

Kijelentette: különösen abszurd, hogy egy olyan országgal szemben akarják gyakorolni ezt a szabályt, amely éppen óriási erőfeszítéseket tesz az uniós hiányelőírás betartására. Magyarország esetében öt-hat évvel ezelőtt az Európai Bizottság nem volt ennyire szigorú - mondta az MTI-nek Szájer József. Hozzátette: véleménye szerint az EU-bizottságnak is van felelőssége abban, hogy Magyarország ennyire eladósodhatott.

Londoni felzárkózó térségi elemzők a kohéziós támogatások felfüggesztésének kilátásba helyezésével kapcsolatban a héten úgy vélekedtek, hogy ez inkább az IMF/EU-finanszírozási csomaggal kapcsolatos uniós tárgyalási taktika része lehet. A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői ezzel kapcsolatos kommentárjukban közölték, hogy véleményük szerint a támogatások folyósításának felfüggesztése "messze nem eldöntött tény", és e lépés tényleges megtétele Brüsszel részéről "továbbra is valószínűtlen".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Újabb alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos

Újabb alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos

Meglehet Merkel utódja

Meglehet Merkel utódja