szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb költségvetési szigorításokat szavazott meg kedd este a görög parlament, hogy Athén megkaphassa az újabb, 130 milliárd eurós görög mentőcsomagot a Nemzetközi Valutaalaptól és az eurózóna országaitól. A törvényhozásban 202 képviselő szavazott igennel, 80-an ellenezték a megszorításokat. Mindkét kormánykoalíciós pártnál támogatták a költségvetési szigorításról szóló törvényeket.

Az immár két éve tartó megszorítások után az újabb görög takarékossági csomag idén 3,2 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő. A kétnapos parlamenti ülés első, keddi napján elfogadták a takarékossági csomag első részét, és szerdán sürgősségi eljárással folytatják arról a szavazást.

A szigorítások miatt 400 millió euróval csökkennek a védelmi kiadások, és 400 millió euróval jut kevesebb az állami beruházásokra. A minisztériumok költségvetése 15 százalékkal lesz kisebb, illetve 12 százalékkal csökkennek a nyugdíjak, továbbá 10 százalékkal olvad az önkormányzati vezetők bére. A megszorító csomag visszafogja a minimálbért, csökkenti a közalkalmazottak létszámát, rendelkezik majd a nyugdíjalapok összevonásáról és a gyógyszerészeti ágazat deregulációjáról. A kutatóintézetek összevonásával 56-ról 31-re csökken a számuk.

Az újabb támogatás, a 130 milliárd eurós mentőcsomag nélkül már márciusban csődbe mehet Görögország. Március 20-án körülbelül 14,5 milliárd eurónyi államkötvényt kell Athénnak újrafinanszíroznia.

A görög adósságkezelő központ múlt pénteken hivatalosan is felajánlotta a magánbefektetőknek régi görög állampapírok 53,5 százalékos diszkont áron történő cseréjét új adósságpapírokra.

A görög parlament egy nappal korábban csütörtökön szavazta meg az adósságleírást a magánhitelezőkkel. A törvény ezzel megnyitotta az utat a kötvénycserére, amelynek révén a magánbefektetőkkel szembeni 206 milliárd eurós adósságot mintegy 107 milliárd euróval csökkentik.

Az adósságleírás része a héten elfogadott 130 milliárd eurós újabb görög mentőcsomagnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kihátrált a DK a népszavazási kezdeményezéséből

Kihátrált a DK a népszavazási kezdeményezéséből

1474-en fertőződtek és 33-an haltak meg a koronavírus miatt

1474-en fertőződtek és 33-an haltak meg a koronavírus miatt

Családtámogatás: erőn felül költenek Kelet-Európában

Családtámogatás: erőn felül költenek Kelet-Európában